Predsoba pogosto služi le kot vhod v stanovanje in prehod med sobami, kjer je komaj dovolj prostora za postavitev najnujnejšega in najbolj funkcionalnega pohištva. Z veščim razporedom opreme in vgrajenih elementov je mogoče neprimeren tloris znatno izboljšati. S prečno postavitvijo garderobne omare lahko preprosto in učinkovito razdelite dolg hodnik. Praktična je tudi zidna niša, v katero vgradite garderobne elemente, narejene po meri, s katero prihranite prostor.

Naravni les in kombinacija elementov

presdoba_1.jpg

Hodnika in predsobe nikar ne zatrpajte, ker boste že tako majhen prostor še zmanjšali. Če je prostora dovolj, postavite v predprostor garderobno omaro za težko garderobo ali čistilne pripomočke, sicer pa se omejite na visoke omarice z majhno globino za različne drobnarije in čevlje ter komode. Na steni ne smejo manjkati obešalnik za oblačila (najdejo se zelo zanimivi modeli), polica za odlaganje ključev, telefonov ali torbic ter ogledalo, v katero se boste pogledali pred odhodom iz doma.

V trgovinah je danes mogoče najti številne standardne sestave za predsobe, ki so po dimenzijah prilagojeni tesnim prostorom. Najbolj zaželen je še vedno naravni les, ki pa ga izdelovalci pogosto kombinirajo s kovino in plastificiranimi površinami. Če nimate radi uniformiranosti, kombinirajte različne pohištvene elemente, ki se stilno ujemajo, s čimer boste ustvarili razgiban videz. Zanimiva je tudi kombinacija sodobnih omaric s starinskimi pohištvenimi kosi, denimo dedkovim foteljem.

Domiselna oprema za opazen pečat

predsoba2.jpg

Z domiselno opremo je mogoče predprostoru dati svojevrsten opazen pečat in stil, ki ga bodo obiskovalci opazili. Da majhen prostor ne postane dolgočasen, ustvarite v njem žariščno točko, ki bo odvrnila pogled od grših delov, na primer nelepih vrat. Lepa slika, zanimiva vinilna stenska nalepka ali ogledalo v kombinaciji s privlačno osvetljavo bo pritegnilo pozornost. Za vabljiv občutek bodo poskrbele tople barve, ki naj bodo živahnejše, za primerno osvetlitev pa strateško razporejene stropne luči.

Še beseda ali dve o talnih oblogah. Za hodnik in predsobo morajo biti odporne in vzdržljive za obrabo ter nezahtevne za vzdrževanje. Najlažje je čistiti keramične ploščice, plošče iz klinkerja, naravni kamen, plošče iz umetne smole, betonske plošče ali različne plastične in obloge iz linoleja. Ker pa ti materiali dajejo nekoliko hladen vtis, se marsikdo raje odloči za laminat ali leseni parket. Ker je slednji razmeroma občutljiv, ga je priporočljivo pred umazanijo in mokroto zaščititi z odpornimi pralnimi tekači, barvno usklajenimi z dekoracijo.