Med tekstilnimi izdelki je največ bombažnih, zato je za vse več kupcev in trgovcev, ki si prizadevajo za varovanje naravnega in družbenega okolja, pomembno, za kakšen bombaž gre. Na policah trgovin lahko najdemo vse več izdelkov iz tako imenovanega organskega bombaža. V največji meri so to oblačila, v zadnjem času pa lahko zasledimo tudi kopalniški tekstil (brisače, kopalni plašči, kopalniške preproge).

Kaj je organski bombaž?

Organski bombaž raste v zemlji, ki najmanj tri leta ni bila tretirana s pesticidi, herbicidi ali drugimi citološkimi strupi. Organski bombaž je obdelan z naravnimi gnojili, kmetje plevel odstranjujejo strojno ali ročno. Obdelava organskega bombaža je ločena od preostale proizvodnje, pri čemer so vlakna obdelana izključno z organskimi materiali brez kemičnih snovi.

Tekstilni izdelki iz organskega bombaža so zaradi svoje naravne sestave bolj vzdržljivi, čisti, zračni in tako primerni tudi za ljudi z najobčutljivejšo kožo. Poleg tega, da tekstilni izdelki iz organskega bombaža varujejo zdravje ljudi, prispevajo tudi k trajnejšemu okolju. Kmetije, ki pridelujejo organski bombaž, ohranjajo zemljo in vodo čisto.

Certifikat GOTS

Ena od neodvisnih organizacij, ki postavlja in preverja merila organsko pridelanega bombaža, je organizacija Control Union Certifications, ki podeljuje certifikat GOTS (Global Organic Textile Standard). Če nosi izdelek certifikat GOTS, izpolnjuje vse zahteve za pridobitev statusa organskega tekstila, ki so povezane s področji pridelave in predelave bombaža, pakiranjem, ekološko in etično proizvodnjo. Pri postopku pridobitve certifikata se opravlja natančen pregled pridelovalnih površin, zemlje, vode in vseh proizvodnih postopkov.

Več o certifikatu GOTS si lahko preberete na: http://www.global-standard.org.