Verjetno boste presenečeni, ker nisem povsem upoštevala vaših predlogov glede funkcionalne razporeditve stanovanja. Je pač tako, da to storim le, če menim, da je ideja dobra ali boljša od moje, sicer pa ne spadam med zelo poslušne in ubogljive.

Osnovne povezave kuhinja-jedilnica-dnevna soba so precej jasne, prav tako logistiko narekujeta že sama velikost in zaporedje posameznih prostorov. Praviloma je sicer res, da naj bo kuhinja čim bliže vhodu, a v tem primeru zaradi lokacije dimnika in že obstoječega balkona, ki naj bo vendar v dnevni sobi, to ne bi bilo možno.

Torej predlagam, da so ti trije dnevni prostori na eni in spalnice na drugi strani, s tem da je podstrešni del razdeljen na tri dele: shrambo, ki vodi iz kuhinje, utility, ki je dostopen iz shrambe, in še eno dodatno sobo, ki je lahko delovna ali otroška soba.

Kuhinja je torej ob steni, ki loči glavni del hiše in mansardo, s tem da sem za štedilnik na drva pač uporabila drugi dimnik. Ker je prostora dovolj, predlagam v tem delu še sredinski pult, ki je nadvse uporaben, hkrati pa omogoča ugodno pozicijo umestitve kuhinjskega korita glede na hladilnik in štedilnik. Sredinski dimnik sem izkoristila za kamin, ki je vedno lep dodatek v prostoru. Če ga ne bi želeli, lahko na to mesto postavite vitrino ali kakšen drug kos pohištva.

Opazili boste, da sem zaprla enega od treh vhodov in predlagam samo dvoje vrat. Preboj stene med dnevno sobo in jedilnico je smiseln, v takšni obliki, da obdržite eno daljšo in eno krajšo steno. In končno, dnevna soba je ravno prav velika za udobno namestitev vsaj šestih oseb.

Na drugi strani sem torej umestila spalne prostore in otroško sobo, katere stena je delno premaknjena, tako da na eni strani dobimo manjšo vgradno omaro in prostor za posteljo 100 x 200 cm. Master spalnica je umeščena v sredino, s tem da sem v vmesnem prostoru med kopalnico in spalnico umestila še vgradno omaro, dostopno z dveh strani, z drsnimi vrati. Ta poteza je seveda zahtevala spremembo vrat v kopalnico, kar verjetno ne bo nemogoče.

V dolgem hodniku lahko namestite obešalnike takoj za vrati, sicer pa še kakšna dva ožja elementa, morda manjšo konzolno mizico v prvem delu in visoko, a ozko omaro v predelu stene med vrati v dnevne prostore.

Darja Hughes, dipl. design. inter.