Kuhinja je najbolj kompleksen sestav funkcionalnih enot v gospodinjstvu. Uspešna povezanost gospodinjskih aparatov in kuhinjske opreme je rezultat skrbnega načrtovanja in premišljene izbire elementov. Opremljanje kuhinje je izziv, uspeh pa je viden tako v funkcionalnem kot v vizualnem smislu.

Za uspešno delovanje kuhinje je treba pravilno razporediti elemente in gospodinjske aparate. Glede na to, da pomovalno korito in armaturo redno uporabljamo, zavzemata ta elementa v kuhinji pomembno mesto. Poleg vizualnega doživetja, ki znatno pripomore k estetski vrednosti kuhinje, sta pomembna tudi v praktičnem smislu, saj lahko bistveno izboljšata postopek priprave hrane.

Oblike kuhinjskih korit in materiali

Kuhinjska korita so številnih oblik in imajo različne dodatke. Sestavljena so iz enega ali dveh delov, lahko imajo dodan odcejevalnik, dodatno manjše korito, desko za rezanje, merilno dozo za detergent, upravljamo jih lahko z daljinskim upravljavcem… Poleg horizontalne vgradnje so na tržišču tudi kotna korita, ki bodo najbolje zapolnila površine pod kotom 90 stopinj. Najpogosteje so kuhinjska korita vgrajena v delovni pult, odprtina za armaturo pa je lahko že vključena ali jo kupimo posebej.

Materiali in barve kuhinjskih korit so različni. Lahko so iz nerjavečega jekla, naravnega kamna, umetnih mas, stekla ali pa so mešanica različnih materialov. Barvo uskladite z drugimi barvami v kuhinji, na primer s površinami delovnih pultov. Zelo učinkoviti so kontrasti, na primer temne delovne površine in svetli umivalnik ali obratno. Lepo pa je videti tudi harmonično usklajene elemente.

Estetska vodna armatura naj dopolni celoto

Obvezen element vsakega kuhinjskega korita je  vodna armatura. Odločite se za enoročno ali dvoročno upravljanje ter za visoko- oziroma nizkotlačni sistem. Izberite pipo s keramičnim tesnilom, ki bo podaljšalo rok njene uporabe. Obliko prilagodite delovnim potrebam v kuhinji. Višji nastavki dajejo več prostora za upravljanje, zato so idealni za kuhinje, v katerih veliko kuhamo. Pranje bodo olajšale pipe s snemljivim razpršilnim delom v obliki prhe. Tudi integriran razpršilnik detergenta olajša delovni proces.

Obliko in barvo pipe izberite glede na umivalno korito. Ta dva elementa ustvarjata celoto, zato ju je treba tako tudi obravnavati. Dizajn armature je lahko prava umetniška stvaritev v malem, zato bosta pranje živil in posode tudi estetsko doživetje. Kuhinjsko korito in armatura naj bosta skrbno dodelana elementa kuhinje, ki z obliko in funkcionalnostjo poenostavljata delovne procese in kuhinjo spreminjata v prostor, ki se več ne skriva, temveč se ponosno postavlja na ogled.