Izognite se mešanju različnih čistil. Plin kloramin, ki je lahko zelo dražeč za pljuča, nastane ob mešanju amoniaka in belila na bazi klora. Mešanje belila na bazi klora s sredstvi na bazi kislin, kot so čistila za straniščno školjko in pečico ali kis, lahko povzroči nastanek strupenega plina, ki draži oči in dihala.

Nekatera čistila nimajo navedenih sestavin na etiketi, zato je težko vedeti, kaj natančno vsebujejo. Belilo na osnovi klora je ponavadi sestavina odstranjevalcev madežev in nekaterih straniščnih in kopalniških čistil. Amoniak pa ponavadi vsebujejo izdeki za čiščenje stekla, kopalnice in tal. Poskusite izbrati takšna, ki imajo na etiketi napisane sestavine in se izogniti mešanju različnih čistil. Še bolje pa je izprazniti shrambo in kupiti nestrupena čistila.

Plesni

Plesni so glive, ki lahko povzročijo alergične reakcije ali težave z dihanjem. Zadržujejo se v toplem, vlažnem in mokrem okolju. Plesni se ni lahko znebiti, zato jih poskusite vsaj preprečiti.

Nadzorujte vlažnost v stanovanju. Ta naj bo 40- do 60-odstotna. Uporabljajte klimatsko napravo ali razvlažilnik prostora. Poskrbite tudi za dobro prezračevanje stanovanja. Če v stanovanju naletite na plesen, poiščite in odstranite vir vlage. Plesen lahko očistite s čistili, milnico ali mešanico skodelice belila in štirih litrov vode.

Mešanje vrelega olja in vode

Vsi vemo, da vrelega olja in vode ni dobro mešati. Ob njunem stiku se lahko olje razprši in opeče osebo v bližini. Poskrbite, da bodo sestavine, ki prihajajo v stik z vrelim oljem, kot je na primer oprana zelenjava, suhe. Izogibajte pa se tudi vseh drugih stikov vode in vrelega olja.

Ogljikov monoksid

Ta strupeni plin je brez vonja in barve, zato je smrtno nevaren. Ogljikov monoksid nastaja pri nepopolnem gorenju drv, premoga, nafte, kurilnega olja, bencina, propana, butana... Običajni izvori ogljikovega monoksida so peči na drva in premog, kamini, plinski gorilniki za gretje vode v kopalnicah in ogrevanje prostorov, plinski žari, avtomobilski motorji, agregati za proizvodnjo elektrike in motorne žage, kosilnice, ventilatorji ter črpalke. Ogljikov monoksid nastaja tudi v požarih.

Da bi se izognili nesrečam zaradi zastrupitev z ogljikovim monoksidom, je treba poskrbeti za učinkovito preventivo, pri čemer so najpomembnejši dejavniki pravilna izbira, namestitev, vzdrževanje in redno servisiranje gorilnih naprav, kot so peči, štedilniki in grelci prostora ali vode. Poskrbimo za ustrezno prezračevanje in odvajanje strupenih plinov. Pred kurilno sezono moramo s pomočjo strokovnjaka pregledati, očistiti in uravnati delovanje centralnega gretja oziroma peči ter preveriti dimnik in ventilacijski sistem za prepustnost in puščanje. Ob vgradnji in popravilu gorilne naprave mora strokovnjak vedno preveriti morebitno nastajanje in kopičenje ogljikovega monoksida, ki se lahko pojavi šele po določenem času delovanja gorilne naprave.

Na morebitno nastajanje in kopičenje ogljikovega monoksida v stanovanju nas lahko opozori alarmna naprava oziroma detektor ogljikovega monoksida v zraku. Alarmne naprave opozorijo na povišano koncentracijo ogljikovega monoksida v zraku in nam lahko rešijo življenje.

Naftalin

Naftalin ima močan vonj in je v standardnih razmerah v obliki belih kristalov. Ker pri sobni temperaturi počasi sublimira, odvrača nekatere živali, zato so ga  včasih veliko uporabljal v kroglicah proti moljem. Danes ga uporabljajo predvsem kot surovino za sintezo barvil in zdravil,  v omarah pa zaradi negativnih učinkov na zdravje ne več. V večjih koncentracijah, predvsem ob zaužitju, povzroča poškodbe in odmiranje rdečih krvničk, posredno pa tudi rakave spremembe. Poskrbite za primerno zaščito oblačil in uporabite nestrupena sredstva za zaščito proti moljem.

Vrela voda v mikrovalovni pečici

Gretje vode v mikrovalovni pečici je lahko nevarno, saj jo lahko pregrejemo oziroma presežemo njeno naravno vrelišče 100 stopinj Celzija, s čimer lahko povzročimo eksplozijo. To se sicer ne zgodi ravno pogosto, vendar se vseeno rajši izogibajte tovrstnemu početju. Vode nikar ne grejte v steklenem kozarcu, ki ste ga postavili v mikrovalovno pečico. Izberite posodo, ki je primerna za mikrovalovko, in nadzorujte čas gretja.