EIB je vodilni sistem na področju pametnih električnih instalacij, ki bo v prihodnosti povsem nadomestil tradicionalne električne instalacije. Namenjen je nadzoru vseh funkcij v posameznih bivalnih objektih in ni tehnično omejen zaradi morebitnih zastojev zaradi obsežnega pretoka informacij.

Zapre okna, ko dežuje in spusti rolete, ko piha

EIB  nadzoruje vso hišo: če dežuje, bo zaprl okna, spustil bo rolete, če bo pihal močan veter; nadzoroval in reguliral bo temperaturo v stanovanju ali pisarni, izključil bo nepotrebno razsvetljavo ali ventilacijo; preprečil bo nezgode, kot so poplava, požar ali uhajanje plina. Sistem se v hiši vede kot najboljši služabnik: odpre vam dvoriščna, garažna ali vhodna vrata in omogoča, da lahko z vsemi funkcijami upravljate s katerega koli mesta z daljinskim upravljavcem ali računalnikom; najsi bo to prek stacionarnega ali prenosnega telefona oziroma interneta. Seveda pa lahko z njimi rokujete tudi ročno.

EIB vas o vsaki spremembi obvesti prek telefona ali računalnika. Tako je hiša povsem varna, saj EIB zabeleži vsak nepooblaščen vstop v hišo.

Vsak izmed elementov, ki so integrirani v sistem, opravlja funkcijo, ki mu je namenjena, med seboj pa so povezani s kablom, NN-omrežjem, optičnim kablom, radijsko zvezo, IR-zvezo ali internetnim omrežem.Sistem EIB je decentraliziran, kar pomeni, da so njegove komponente na različnih mestih v objektu, med seboj pa komunicirajo po signalnem kablu. Čeprav nima centralne komponente, ki ni potrebna, ga lahko kadarkoli nadgradimo z novimi komponentami in dodatnimi programskimi funkcijami.

Ne samo za individualne hiše

Vse komponente so med seboj kompatibilne, ne glede na leto proizvodnje ali proizvajalca, saj je vsak proizvajalec dolžan zagotoviti brezplačno nadgradnjo posebnega programa.

Sistem pametnih električnih instalacij lahko uporabimo skoraj na vseh objektih, ne glede na njihovo namembnost, ne le v gospodinjstvih in individualnih  objektih. Še bolj dobrodošel je v večstanovanjskih zgradbah, hotelih, trgovskih centrih, skladiščih, avtokampih, marinah oziroma v vseh objektih, ki potrebujejo nadzor. Prednosti tovrstnih instalacij so predvsem večja kvaliteta bivanja, varnost in gospodarna poraba električne energije ter drugih energentov.