Okus in naklonjenost določenim barvam so pomemben dejavnik za ustvarjanje prijetnega bivalnega prostora. Hladnejši odtenki zelene, modre in vijolične niso dober izbor za temperamentne osebe. Te se bolje počutijo obkrožene s toplimi barvami, kot so na primer rumena, oranžna ali rdeča. Torej glede na možnosti, ki jih daje prostor, uskladite nove barve s prostorom, vključite vanj lasten značaj in izberite pravo barvo. Tako boste zagotovo oblikovali prijeten prostor za bivanje.

Ne glede na to, kako radi imate umirjene tone nevtralnih barv, sprejmite pogumno odločitev in se odločite za malce bolj živahne tone. Barve so del našega vsakdana. Ugodno vplivajo na počutje in dobro razpoloženje, zato jih je priporočljivo vključiti v prenovo stanovanja. To boste najhitreje dosegli, če ne nameravate zamenjati pohištva, prav z barvanjem sten. Odločite se za odtenke, ki bodo v harmoniji z drugimi elementi v stanovanju.

Največ tri barve v interierju

Strokovnjaki priporočajo uporabo največ treh različnih barv v interierju. Igranje z več niansami bi sicer bilo zanimivo, vendar je ponavadi dobro le ob pomoči strokovnjakov, kot sta arhitekt ali oblikovalec. Prostor je sicer lahko videti kaotičen, preveč nasičen z barvami in zato neprijeten za bivanje. Kajti prav usklajenost barv na stenah in pohištvu bo dala prijeten prostor, v katerem se bomo radi zadrževali.

Nežne odtenke rumene, oranžne, zelene ali modre lahko nanesete tako na stene spalnice, dnevne sobe kot otroške sobe. Takšne barve ne bo dominirale v prostoru, temveč bodo postale del celote. Tudi kombinacija dveh različnih barv bo v nežnih odtenkih videti odlično.

Intenzivni odtenki rdeče, rumene, vijolične, zelene in modre popestrijo stanovanje na drugačen način. Za dober učinek mora biti celota povsem usklajena. Priporočljivo je pobarvati le eno steno, na primer v dnevni sobi, tam, kjer je postavljen televizor. Pobarvana stena postane dominanten del sobe in lahko deluje kot velika slika z obarvanim ozadjem in tehnologijo v ospredju. Detajli, kot so prevleke za blazine in stole, ki jih namečemo po sedežni garnituri, so lahko enake dominantne barve. Druge stene naj bodo obvezno v nežnih in pomirjujočih tonih, kot so bež, svetlo rumena, svetlo zelena, breskova ali bela.

Korekcija prostorov z barvami

Optično korekcijo prostora z nizkim stropom dosežemo tako, da strop pobarvamo svetleje od sten. Ozek prostor bomo razširili, če bomo dolge stene pobelili s svetlimi barvami, široke pa s temnejšim ali bolj intenzivnim odtenkom. Na obraten način korigiramo široke prostore. Dele sten, ki so obrnjene proti severu in dobijo le malo svetlobe, obvezno pobarvajte z rumeno. Tako boste v sobi ustvarili občutek sončne svetlobe.