Zelena solata s pšeničnimi kalčki

Potrebujemo:
1 zeleno solato
1 peščica svežih pšeničnih kalčkov
balzamični kis
sol
Priprava:
Dobro očiščeno in otrebljeno zeleno solato prelijemo z balzamičnim kisom, olivnim oljem, solimo in premešamo. Pred serviranjem jo potresemo s svežimi pšeničnimi kalčki in po želji okrasimo krožnik.
Namig:
Solato lahko ponudimo samostojno kot predjed ali ob glavni jedi.
Belušna juha

Potrebujemo:
1 kozarec vloženih ali svežih belušev
2 žlici masla
1 žlico moke
1 liter juhe ali zelenjavne jušne osnove
ščep koprca
sol
1 dl kisle smetane
1 rumenjak
muškatni orešček
Priprava:
Beluše odcedimo in spodnje dele narežemo na majhne kolobarčke, nekaj vršičkov prihranimo. Maslo zarumenimo, dodamo kolobarčke belušem in prepražimo (2 minuti). Potresemo z moko. Prilijemo juho, dodamo koprc in sol. Vre naj 5 minut. Juho zmešamo s paličnim mešalnikom. Med mešanjem dodamo rumenjak in smetano. Začinimo z muškatnim oreščkom. Pred serviranjem vložimo v juho vršičke belušev.
Namig:
Če pripravljamo juho iz svežih belušev, jih najprej olupimo in odstranimo spodnje dele. Kuhanje se seveda podaljša. Uporabimo pa tudi olesenele spodnje dele belušev in olupke, ki jih kuhamo in tako pridobimo imenitno jušno osnovo, ki da belušni juhi pravo aromo.
Brancin po florentinsko

Potrebujemo:
4 manjše brancine
2 žlici olivnega olja
2 čebuli
muškatni oreh
2 žlici sesekljanega peteršilja
malo slanine
1 žlico masla
60 dag sveže špinače
4 stroke česna
juha za zalivanje
sol, poper
Priprava:
Brancine očistimo in osušimo. Natremo jih s soljo in strtim česnom. Čebulo sesekljamo, slanino narežemo na kockice. Špinačo očistimo in operemo.
Pečico segrejemo na 210 stopinj Celzija. Na pekač položimo papir za peko. Nanj položimo začinjene in naoljene brancine. Pod ribe podložimo sesekljano čebulo. Vstavimo v pečico, na srednjo višino in izberemo prednastavljen program za peko rib. Pečemo 20 minut.
Medtem na ponvi razpustimo maslo, prepražimo preostali česen in na njem zdušimo špinačo. Po potrebi zalijemo z nekaj žlicami juhe. Na koncu dodamo muškat, sol in poper.
Špinačo razdelimo po krožnikih. Čez špinačo položimo pečene ribe. Ribe po želji potresemo s prepraženo čebulo in kockami slanine. Preko polijemo še sok, ki je ostal v kozici, v kateri smo dušili špinačo.
Namig:
Namesto špinače lahko izberete blitvo, ki jo lahko pripravite po istem postopku.
Brancina lahko nadomestimo s postrvjo.
Grozdna strjenka

Potrebujemo:
1 žličko želatine v prahu
2 žlici vode
30 dag belega grozdja
1 vanilin sladkor
četrt litra sladke smetane
1 žlico sladkorja
Priprava:
Želatino namočimo z vodo. Grozdje operemo, narežemo na četrtine in odstranimo peške. Potresemo z vanilinom. Želatino stopimo nad soparo. Ko se stopi, jo odstavimo. Smetano stepemo in sladkamo. Vse sestavine zmešamo. Razporedimo jih v vinskih kozarcih. V hladilniku pustimo vsaj 20 minut.
Namig:
Sladico lahko pripravimo vnaprej. Dobro ji dene, če počiva.
Vsi recepti so za 4 osebe.
Foto: Mateja Jordovič Potočnik, arhiv Gorenja