Danes tržišče ponuja bogato paleto radiatorjev vseh barv in oblik, ki stanovanju dodajo eleganco, šarm in pridih modernosti. Nekateri izmed njih so delo priznanih oblikovalcev, druge izdelujejo specializirana oblikovalska podjetja, predvsem italijanska, kot so Cordivari, Brem, Caleido, Tubes in druga. Cene umetelnih radiatorjev so ponavadi precej višje in se gibljejo od 600 evrov dalje.

Prednost je predvsem v estetiki

Kar nekaj radiatorjev je možno uporabljati zgolj na elektriko, kar je dobrodošlo predvsem pri nizkoenergetskih hišah s toplotnimi črpalkami in talnim ogrevanjem. Pri tovrstni gradnji namreč ni več potrebe, da bi imeli v stanovanju več radiatorjev, zato se kupci za manj ogrevane prostore odločijo le za enega ali dva umetelno oblikovana.

Prednost dizajnerskih radiatorjev je predvsem v lepem videzu,  saj na edinstven način dopolnijo interier. Radiator ni več le grelno telo, temveč gre v tem primeru tudi za oblikovalski izdelek, ki vizualno popestri prostor.

Pri nakupu radiatorjev moramo paziti, da izberemo tip oziroma model dovolj zgodaj, pred izdelavo instalacije ali prenove stanovanja. To je pomembno zaradi priprave priključkov, ki so lahko različni. Tako bomo dobili lepši in bolj enoten videz. Prav tako pa vsi radiatorji niso na zalogi. Zato jih naročite vsaj dva meseca pred načrtovano montažo oziroma kurilno sezono, če jih nameravate zamenjati.

Pravilna montaža za dobro ogrevalno moč

Moč radiatorjev je odvisna od toplotnih izgub stanovanja. Če gre za novogradnjo, bo toplotna izguba bistveno manjša kot v starejšem stanovanjskem bloku. Moč in primerno velikost radiatorja je treba izračunati.Pri tovrstnih izračunih vam lahko pomaga podjetje Remih Inženiring, ki je eden izmed uveljavljenih ponudnikov radiatorjev na domačem trgu.

»Pogosto se zgodi, da trgovci in monterji ne poznajo dovolj natančno tehničnih karakteristik dizajnerskih radiatorjev. Če je njihova moč premajhna ali pa so nepravilno priključeni na omrežje, je ogrevanje lahko nezadostno,"  pojasnjuje Jošt Remih. Ogrevalna moč pa je odvisna tudi od materiala, iz katerega so radiatorji izdelani. Najbolje grejejo jekleni radiatorji, sledijo jim tisti iz matiranega nerjavečega jekla in poliranega nerjavečega jekla, medtem ko kromiranim jeklenim radiatorjem moč pade kar za tretjino.

Radiatorje je še vedno najbolj smiselno  namestiti pod oknom. Zaradi drugačnih principov ogrevanja pa so vertikalne in bolj nenavadne oblike danes postavljene tudi kjerkoli drugje v stanovanju

Pred začetkom kurilne sezone je treba iz radiatorjev spustiti zrak

Pred začetkom kurilne sezone je dobro, da sistem radiatorja odzračimo. V njem se namreč nabere zrak, ki ga je treba spustiti ven. Novejši sistemi imajo nameščeno odzračevalno pipo; zrak spustimo iz radiatorja s posebnim ključem. »Težave so lahko  predvsem v višjih nadstropjih blokov in v stanovanjskih hišah v vrhnjih etažah. Če tega ne storimo, bo gretje slabše in neenakomerno razporejeno,« dodaja Remih.

Fotogalerijo si lahko ogledate tukaj.