Skrbeti bi jih moralo tudi rokovanja z nekaterimi izdelki, kot so plastične stekleničke za otroke, plastične steklenice za vodo ter električna in elektronska oprema iz trdne polikarbonatne plastike. Ta vsebuje kemikalijo bisfenol A. Uradno še velja, da kemikalija v izdelkih ob stiku s hrano ni nevarna za uporabnike, a vedno več raziskav potrjuje, da tveganje vendarle obstaja. Prav tako velja nekaj pozornosti nameniti ftalatom v plastičnih izdelkih, ki jih uporabljajo otroci.

Ftalati v plastiki

toxic_toys2.jpg

Ftalati so nekakšni mehčalci, ki jih proizvajalci dodajajo plastičnim izdelkom, da so bolj upogljivi in vzdržljivi. Najdemo jih v številnih izdelkih, kot so pakirana hrana, zdravila in igrače. Nevarno je predvsem, če se ftalati izlužijo iz plastičnih izdelkov in okužijo hrano, zemljo ali zrak.

Otroci so lahko ftalatom izpostavljeni zaradi žvečenja igrač ali zaužite hrane, zapakirane v škodljivo embalažo. Najbolj nevarni so lahko izdelki, kot so ropotuljice, dude, stekleničke in druge vrste plastičnih izdelkov.

Hlapne organske spojine v zaprtih prostorih

toxic_toys1.jpg

Hlapne organske spojine so plini, ki jih oddajajo nekatere kemikalije in številni gospodinjski izdelki. Zaskrbljujoče je predvsem, ker je raven hlapnih spojin v zaprtih prostorih višja v primerjavi z odprtimi. To škodljivo vpliva na zdravje in povzroča težave, kot so glavoboli, slabost, pekoče oči, oteženo dihanje, draženje grla in druge resnejše simptome.

Izdelki, ki lahko vsebujejo hlapne organske spojine

Hlapne organske spojine vsebujejo: barve, razredčila, sredstva za zaščito lesa, čistila in razkužila ter formaldehid.

Za varnost otroka boste najbolje poskrbeli tako, da boste te izdelke uporabljali na odprtem in ne v stanovanju. Prav tako poskrbite, da boste stanovanje, posebno pa otroško sobo, prebarvali z barvami brez škodljivih hlapnih spojin. Izogibajte se tudi uporabi vseh drugih škodljivih izdelkov.