Strokovnjaki so med drugim ugotovili, da uporabljajo v slovenskih šolah večinoma zastarele fluorescentne sijalke najnižjega kakovostnega razreda (TLD Standard). Gre namreč za sijalke z indeksom barvnega videza 60 ali manj. Te sijalke so po ugotovitvah strokovnjakov neprimerne z vidika kakovosti svetlobe, pri delovanju porabijo več elektrike, vsebujejo večji delež živega srebra, imajo pa tudi kratko življenjsko dobo, zato bo njihova prodaja od aprila prihodnjega leta v državah EU prepovedana. Namesto teh sijalk so v Philipsu kot enem največjih proizvajalcev sijalk na svetu razvili novo sijalko z oznako TLD Eco.

V primerjavi z omenjenimi nove sijalke porabijo manj energije, so bolj kakovostne, vsebujejo manj škodljivega živega srebra, predvsem pa se zaradi uporabe bolj kakovostnih materialov večji del porabljene energije pretvori v svetlobo, ki se meri z indeksom barvnega videza. Pri starih sijalkah ta znaša od 30 do 60, pri sijalkah z oznako Eco pa 80. Indeks barvnega videza je podatek, ki nam pove, kako dobro se lahko pod določenim virom svetlobe razpoznavajo barve. Po ugotovitvah strokovnjakov bi moral ta indeks v izobraževalnih ustanovah znašati vsaj 80. Nižji indeks namreč lahko povzroča neugodje ali celo glavobole in draženje oči. Po mnenju strokovnjakov so prav te sijalke najboljša rešitev za šole, saj jih lahko hišniki po šolah in drugih institucijah preprosto zamenjajo in ni treba menjati električne napeljave.

Da bi v slovenskih šolah spodbudili zamenjavo neprimernih sijalk z bolj varčnimi in okoljsko bolj sprejemljivimi, so se v Philipsu Slovenija in Elektronabavi odločili, da bodo v osmih slovenskih šolah, od tega v petih šolah v celoti, v treh pa delno, v tem in prihodnjem mesecu brezplačno zamenjali stare sijalke z novimi z oznako TLD Eco. V vseh izbranih šolah (OŠ 3 in OŠ 4 iz Murske Sobote, OŠ Šmarje pri Kopru, Gimnazija Litija, OŠ Celje, ŠC Celje, OŠ 2 Žalec, OŠ Šmartno ob Dreti) bodo tako zamenjali okoli 3420 sijalk v skupni vrednosti 14.000 evrov. S to zamenjavo naj bi na omenjenih šolah vsako leto prihranili okoli 33.000 kilovatnih ur električne energije oziroma bo prihranek znašal dobrih 4700 evrov, saj sijalke porabijo manj elektrike in imajo daljšo življenjsko dobo (stare sijalke 6000 ur, življenjska doba novih sijalk pa je 12.000 ur). Poleg tega bodo šole vsako leto v zrak izpustile za okoli 20 ton manj ogljikovega dioksida. Taka naložba naj bi se šolam v obliki prihrankov povrnila že v dveh letih.