Kako bomo uredili kuhinjo, je v prvi vrsti odvisno od velikosti prostora. Moderne so velike in minimalistično oblikovane kuhinje z obveznim kuhinjskim otokom ali polotokom, če je zanj seveda dovolj prostora.

Trend gre v to smer, da je kuhinja odprt ter z jedilnico in dnevno sobo slogovno usklajen prostor, zaradi česar ima vse več kuhinj otok ali polotok. V takem »podaljšku« kuhinje so lahko kuhališče, pomivalni del ali pa samo delovne površine, odvisno od električnih in vodnih priključkov. V skladu z najnovejšimi oblikovalskimi smernicami so lahko kuhinje tudi povezane z dnevnimi sobami, prostora sta lahko barvno usklajena, izdelana iz modernih ali starinskih elementov, vsekakor pa namenjena, da pritegneta pogled.

Kvaliteta storitev, funkcionalnost kuhinj in brezskrbnost kupcev

Temu podajajo roko tudi proizvajalci, ki poskušajo z zanimivimi detajli, sledenju trendom in kvalitetno izvedbo ter materiali navdušiti kupce. Pri podjetju GA – gospodinjski aparati prisegajo na kuhinje nemškega proizvajalca Nobilia, saj izdelke odlikuje kvaliteta. Zanimivi so predvsem detajli, denimo zanimivo kuhinjsko korito, ki ga lahko v celoti prekrijemo z ravnim panelom iz nerjavečega jekla in ga zakrijemo korito. Kuhinja bo tako vedno čista.

Funkcionalnost je zagotovo ena izmed tistih lastnosti, ki kupce najbolj zanimajo, prav tako pa ti prisegajo na drugačnost. Želijo si domiselnosti, drugačnosti, zato se večinoma pri nas vse izdeluje po meri. Moderne so ravne linije in lesen dekor, torej kombinacija tradicije s sodobnim.  Pri podjetju GA kupcem ponujajo izdelavo kuhinje na ključ, kar pomeni, da mojste postori prav vse, od polaganja ploščic in talnih oblog do priključitve strojev.

Najtišje kuhinjske nape na svetu

Podjetje ETIS je galerija bele tehnike, ki v kuhinje uvaja novosti, kot je kuhinjska napa Elico - gre za najtišje tovrstne naprave na svetu z italijanskim dizajnom – prav tako imajo v ponudbi kuhinjska korita Franke, ki so zanimiva predvsem zaradi oblik. Prednosti teh korit so v visokokakovostnih materialih, kar posebno pride do izraza, če se nam po njih polije, na primer, rdeče vino. Madež bomo z današnjo tehnologijo z lahkoto očistili, četudi gre za belo korito. Tudi nerjaveče jeklo, ki ga je bilo včasih zelo težko spraviti do visokega sijaja, je sedaj obdelano tako, da je čiščenje enostavno.

Korita se med seboj razlikujejo predvsem po debelini kovine - s sodobnimi materiali je slišno pokanje ob stiku z vročo vodo preteklost. Zanimivi so tudi manjši vmesni deli korita, ki so namenjeni predvsem pranju ali čiščenju zelenjave in učinkovito nadomestijo dodatno, drugo korito, ki je danes zaradi vgrajenih pomivalnih strojev odveč. Priljubljene so izvlečne pipe, ki so zelo praktične, saj lahko korito z njimi pomijemo v celoti.

V središče jedilnice stopajo masivne mize

Podjetje Novoles s sedežem v Straži pri Novem mestu uvaja novost na področju jedilniških setov z blagovno znamo Syd Cross. Na sejmu predstavlja tudi program za opremljanje dnevnih prostorov Lotus v oplemeniteni iverni plošči, ki je iz kombinacije oreha in bele barve, višji cenovni program pohištva Caria z lakiranimi sijajnimi frontami ter program Cardiff, ki je najbolje prodajan program v slogu bidermajerja. Slednji je dopolnjen s podprogramom Renew, ki klasično obliko bidermajerja nadgrajuje z lesom v barvi češnje in belo barvo.

Zanimiv je tudi program Balder, ki predstavlja mize iz masivnega lesa, ki so dopolnjene z modernimi stoli. Grče, nepravilnosti in različne kombinacije so resnična popestritev domače jedilnice. Novoles ponuja kupcem zelo različne vrste možnosti. Ena izmed njih so tudi popusti, ki so v času pohištvenega sejma še ugodnejši.

Povezava kuhinje z barvno usklajenim dnevnim prostorom

Videti je, da se večina podjetij na področju opremljanja stanovanja lahko pohvali z novostmi. Podjetje Atrium kupcem ponuja povezavo dnevnega regala s kuhinjo prek predelne stene. Pohištvo je podobne barve in dizajna v povezavi z identičnimi ročaji, vse skupaj pa je izdelano v visokem sijaju, kar imajo kupci posebno radi. Novost so mehke polkrožne linije zaključnih elementov, enostavne linije, nagibne nape, živahne barve… Podjetje stremi k racionalnim kuhinjam, ki so kupcem cenovno dostopne, posamezni elementi pa so lahko tudi izdelani po naročilu.

Sedežne garniture so namenjene razvajanju in užitkom

Tudi sedežne garniture niso več nepremične in toge kot včasih, temveč se prilagajajo potrebam kupcev. Pri mizarstvu – pohištvu Silvo Žakelj so svoje modularne sedežne garniture opremili s pomičnimi naslonjali za vrat, premičnim taburejem, ki ga lahko uporabimo kot dodatno ležalno površino... Polnilo sedežnih garnitur je iz valovitih vzmeti in poliuretanske pene, celota pa je prekrita z različnimi tkaninami in usnjem. Barvna paleta je pestra, prav taka pa je tudi izbira materialov. Sedežne garniture izdelujejo po naročilu in so odvisne predvsem od kupčevih želja – lahko so oblikovane za razvajanje in užitke - ali pa je oblika bolj ortopedska.

Ekološko pohištvo po željah kupcev

Podjetje Brest ima sedež v Cerknici, zato ni presenetljivo, da je njihova proizvodnja pohištva okolju prijazna. Na sejmu so prvič predstavili stilno usklajen program, ki ga je za njih oblikovala oblikovalka Sabina Belak. Gre za kombinacijo oljenega lesa, ki po videzu združuje tradicijo s sodobnostjo oziroma strukturo oreha s sijajnimi belimi površinami. Najsi gre za dnevno sobo, jedilnico, predsobo ali mladinsko sobo – prav vse je spoj funkcionalnosti in izjemne estetike. Sejemsla postavitev je opremljena z zanimivimi lučmi oblikovalca Jerneja Orhinija.

Klasično stilno pohištvo po željah sodobnega kupca

Sevniško podjetje Stilles se na pohištvenem sejmu Ambient predstavlja z visokokakovostnim stilnim pohištvom, ki so ga predvsem za mlajšo generacijo nadgradili z razvojem novega modernejšega programa, ki je prilagojen potrebam sodobnega načina življenja, hkrati pa ima dodane klasične detajle. Nova kolekcija je nastala v sodelovanju z oblikovalcem Janijem Vozljem. Gre za tri programe višjega kakovostnega razreda, ki so izdelani iz masivnega češnjevega lesa. Najnovejši program črpa navdih iz sloga art deco, medtem ko se drugi programi zgledujejo po klasičnih, kot so barok, gotika, klasicizem… Značilnost novega programa je tudi ta, da je narejen po meri.

Edinstvenost tiska na iverno ploščo 

Otroške sobe Colorina proizvajalca Garant so zanimive predvsem zato, ker služijo tako dojenčkom kot mladostnikom, kar pomeni, da lahko otroško sobo s previjalno mizo in otroško posteljico kasneje nadgradimo v mladinsko sobo oziroma spalnico ali dnevno sobo. Značilnosti pohištva sta visok sijaj in  tehnika visokega tiska na iverno ploščo. Podjetje Garant je edino v Sloveniji, ki je razvilo takšno tehnologijo. Natisnjen je poseben vzorec  Colorina, ki je plod domačega znanja, pri njegovem razvoju pa je sodelovala arhitektka Eva Remškar. Za program so značilni mehki ročaji, zaobljeni vogali, ki ščitijo otroke pred udarci in mehko zapiranje predalov.

Fotogalerijo razstavljenih izdelkov si oglejte tukaj.