Ko razmišljamo o talnih oblogah, smo postavljeni pred bogato izbiro, ki sega vse od PVC, tekstilnih, kamnitih do raznovrstnih lesenih talnih oblog, v zadnjih letih pa so razvili tudi usnjene talne obloge. Poznamo jih približno tri leta, v Sloveniji pa kakšno leto, tako da veljajo za precejšnjo novost. Med ljubitelji ekstravagance in luksuza si bodo zagotovo pridobile nekaj privržencev.

Rezervirano za debelejše denarnice

Usnjene talne obloge pri nas še niso tako uveljavljene kot drugod po Evropi, pojasnjuje Mojca Krebs iz podjetja Efcom. Zanimive so predvsem za notranje oblikovalce, saj je cena razmeroma visoka in se giblje od 85 do 95 evrov za kvadratni meter. »Po njih povprašujejo arhitekti in projektanti, ki projektirajo različne reprezentančne prostore, kot so denimo saloni, knjižnice, sprejemnice,« pojasnjuje Krebsova.

Usnjene talne obloge so iz govejega usnja, ki je trpežno in bolj debelo. Dobavljive so v obliki plošč, ki se polagajo podobno kot laminatne plošče. Ker je izdelek razmeroma drag, je polaganje bolje prepustiti mojstrom. Podlaga pred polaganjem mora biti ravna ter brez vlage in prahu. Polagajo se brez lepila in posebnih podlag. Čeprav proizvajalec priporoča 2 mm plutovinaste obloge pod ploščami, ta ni nujna, saj je pluta že vgrajena v izdelek. Spodnji sloj plošče je iz plute, ki zagotavlja vibracijsko, protihrupno in toplotno zaščito. Srednji sloj sestavlja HDF (kratica za high density fibreboard ali trda vlaknena plošča) plošča, vrhnji sloj pa je iz prešanega in impregniranega usnja.

Odporne, a ne proti krempljem

Na voljo so plošče v več barvah, večinoma v rjavih odtenkih od svetle bež in oker pa vse do skoraj črne. »Usnjena talna obloga traja, dokler jo dobro vzdržujemo, kar velja tudi za druge talne obloge,« pojasnjuje Krebsova. »Čisti se enostavno z vlažno krpo in glazuro,« svetuje. Načeloma je treba madeže odstraniti čim prej, po možnosti še preden se vpijejo. Če je madež že nastal, pa ga lahko nežno očistimo z najfinejšim brusnim papirjem ter voskom ali oljem, svetuje Krebsova.

Usnjena talna obloga je najbolj primerna za sprejemne sobe, salone v hotelih, morebiti konferenčne sobe, kjer ni večjih obremenitev in »prometa«. Namenjena je bolj reprezentanci, sicer pa je normalno pohodna. Primerna je tudi za dnevne sobe oziroma prostore, kjer se hodi s copati. Ker se usnjena talna obloga hitro prilagodi temperaturi telesa, si jo posamezniki pogosto zaželijo v spalnici. Vedeti pa je treba, da usnjene talne obloge niso primerne za kakšen vetrolov ali prostore z veliko pohodno obremenitvijo. Usnje prav tako ni primerna talna obloga za stanovanja z domačimi živalmi, zlasti tistimi, ki imajo kremplje.

Usnjeno – a brez neprijetnega vonja

Največje prednosti, ki jih je Krebsova izpostavila pri usnjenih talnih oblogah, so modernost, dobra toplotna izolacija, ekološki materiali in prestižnost. »Ljudi, ki se zanimajo za nakup usnjenih talnih oblog, ponavadi zanima, ali imajo za nekatere zelo moteč vonj,« pravi Krebsova in dodaja, da tovrstne obloge nimajo vonja po usnju. Vonj se izgubi že dan ali dva po polaganju. Čeprav bi si nekateri želeli tudi usnjenih zaključnih letev, teh za zdaj še ni, zato v kombinaciji z usnjenimi talnimi oblogami ponujajo lesene ali kromirane zaključne letve, ki prav tako dajejo občutek ekstravagance in prestiža.

Čeprav so usnjene obloge pri nas še v povojih, pa jih v tujini zelo radi polagajo ne le na tla, temveč tudi na stene. Z usnjenimi oblogami ambient pridobi domače in svečano vzdušje obenem. V usnje oblečene stene so zlasti priljubljene v domačih pisarnah, kabinetih in hišnih knjižnicah, prav tako pa si jih nekateri omislijo kot posebno razkošje v spalnicah in reprezentančnih prostorih.