Najbolj priljubljeni klasični stili so barok, empire in bidermajer. Pojavljajo se vse od 17. stoletja in uspešno služijo tudi potrebam današnjih gospodinjstev. Pohištvo teh slogov ustvarja ugoden občutek v prostoru, posebno v kombinaciji z dekorativnimi tkaninami, svetili, preprogami in drugimi detajli. Posodobili ga boste s trendovskimi barvami in razporedom.

Barok

barok.jpg

Barok, ki se je pojavil v 17. stoletju, ponazarja dinamičnost oblik ter igro svetlobe in sence. Les je obdelan tako, da vsak element poudarja gibanje in ukrivljenost, polepšan pa je s plemenitimi materiali, poldragim in dragim kamenjem, žadom…

Z okrasjem v kombinaciji z lesom pride do popolnega izraza odsev svetlobe, ki razgiblje elemente pohištva. Ornamenti so najpogosteje v obliki školjk in akantusovih listov. Prefinjene rezbarije, bogate intarzije, vitki stolpiči in oble linije so barok ohranile kot priljubljen stil do danes.

Empire

empire_spalnica.jpg

Empire je izšel iz klasicizma, ki se je pojavil v obdobju med barokom in bidermajerjem. Označujeta ga strogost in razkošje. Napoleon je v času svoje vladavine klasicizem sprejel kot državni stil, navduševala pa ga je rimsko antično obdobje. Empire se je iz Francije razširil po vsej Evropi.

Značilnosti stila empire so lakirano pohištvo, dekoracija s pozlato in črna barva. Empire kot navdih za sodobno pohištvo ponuja bolj umirjene linije s poudarjenimi detajli tega stila, obvezno pa mora biti izdelano iz kakovostnih vrst lesa.

Bidermajer

bidermajer1.jpg

Bidermajer se je razvil kot odgovor na empire, ki je prevladoval do leta 1814. Prvi elementi bidermajerskega pohištva so nastali na Dunaju. Označujejo ga praktičnost in skromnost, posebno v primerjavi s predhodnikom, in udobje. Intimnost in uporabnost dopolnjuje dekoracija, kot so všiti gumbi, intarzije, trakovi, čipke... Prevladujoči materiali so les, usnje in železo.

Izvirni kosi pohištva iz posameznih stilnih obdobij so dragi in niso lahko dostopni, vendar lahko stanovanje opremimo z novo opremo, ki jih posnema, a je prilagojena zahtevam sodobnega bivanja in potrebam uporabnikov. Tovrstno klasično pohištvo je najbolj priljubljeno – tudi med mlado generacijo, ki želi združiti prefinjeno stanovanje s sodobnim načinom življenja.