Ko pripravljate vrt na jesen, najprej pospravite podporne količke za rastline in jih očistite z mešanico vode in varekine v razmerju 2 proti 1. Tako boste preprečili razvoj in zadrževanje bakterij.

Odstranite posušene in bolne rastline

Naslednji korak pri čiščenju vrta je odstranjevanje rastlin. Posušene rastline, staro sadje in zelenjavo ter vse bolne rastline je treba odstraniti. Če so rastline zdrave, jih lahko porabite za kompost. Če pa kažejo znake bolezni, jih vrzite v smeti ali zažgite. Za kompostiranje niso primerne, saj vam lahko naslednje leto okužijo ves posevek v vrtu.

Potem vrt prekrijte s kompostom, hlevskim gnojem ali umetnim gnojilom. Priložnost lahko izkoristite tudi za zaščito rastlin, ki bodo prezimile zunaj. Sedaj je tudi čas, da na drevesa in grmovnice začnemo nameščati hranilnice za ptice. Postavite jih tako, da bodo varne pred mačkami in drugimi plenilci.

Čas je za sajenje spomladanskega cvetja

V tem mesecu lahko posadite tudi že čebulice žafranov, tulipanov, narcis in drugega spomladanskega cvetja. Pokrijte jih s slamo, da bodo dobro prezimile. Razmnožite lahko tudi trajnice, z izjemo jesenskih aster. Z gredic poberimo tudi vsa enoletna zelišča.

Da bi lahko kar najbolj brezskrbno uživali ob lepotah dvorišča, ga dobro očistite in operite z vodo z visokotlačnim razpršilcem. Tako bo okolica hiše pripravljena na prihod hladnejših dni, do takrat pa boste lahko zunaj brez skrbi lovili sončne žarke.