Epidemiološki podatki iz sveta kažejo, da je tveganje za vnos svinca višje v bližini stavb, s katerih se lušči barva na bazi svinca, ter pri gradbenih delih, pri katerih se sprošča prah. Tveganje vsekakor predstavlja tudi s svincem obremenjen omet, ki odstopa in se lušči z dotrajanih fasad. Ta prah lahko prehaja v bivalne prostore in povečuje tveganje za vdihavanje škodljivih snovi.

Omet z barvo na bazi svinca je povsem neškodljiv, če ga primerno zaščitimo. Če se stara barva še dobro drži fasade, jo lahko zaščitimo in prekrijemo s premazom iz lateksa. Tako jo bomo zapečatili. Preventivni ukrepi so najboljši in najcenejši recept proti nepotrebnemu tveganju.

Treba pa je vedeti, da bo vseeno prišel čas, ko bo star barvni omet načel zob časa. Pri brušenju in strganju ometa ni nobenih omejitev, saj je tveganje za izpostavljenost prahu manjše po sanaciji z lateksom. Vseeno pa upoštevajte nekaj preprostih nasvetov za nadzor.

Okrog hiše namestite debelejši polivinil, ki bo površino tal ohranil čisto, vam pa bo poenostavil odstranjevanje odpadlega ometa. Površino hiše pred strganjem ali brušenjem ometa navlažite. Tako boste preprečili širjenje odpadkov po zraku. Nadenite si zaščitno masko za obraz s HEPA-filtrom ali oznako N100.

Po zaključku del si umijte roke in delovno obleko operite ločeno od drugih oblačil.