Zberite vse knjige, ki jih najdete v hiši in jih položite na kup. Čeprav je videti zastrašujoče, je to odličen začetek. Začnite jih razvrščati po kategorijah: priročniki, kuharske knjige, beletristika, strokovne knjige… Včasih katera od knjiga spada v več kategorij, vendar to v tem trenutku ni pomembno. Tiste, ki jih ne morete uvrstiti, postavite na poseben kup. To boste rešili kasneje.

V vsaki izmed kategorij bo tudi nekaj podkategorij. Začnite sortirati največji kup knjig in razmislite o posameznih razredih. Torej, če je največji kup na tleh sestavljen iz knjig o fantastiki, ga razdelite na znanstveno fantastiko, klasiko, najbolje prodajane knjige in tako dalje. Na primer:  realistične knjige imajo lahko podrazreda biografije in avtobiografije. Biografijo pevca ali igralca lahko uvrstite sem, če nimate ravno veliko knjig, povezanih z glasbo.

Knjige iz posamezne kategorije naj bodo na enem mestu

Sedaj lahko organizirate police za knjige. Pred tem še razmislite, kje posamezne vrste knjig berete. Kuharske najverjetneje v kuhinji, priročniki in strokovna literatura pa vam bodo pri roki blizu delovne mize. Morda bi lahko na različna mesta v stanovanju postavili še dodatne police. Zakaj pa ne?

Če je le mogoče, imejte posamezne kategorije na enem mestu, podkategorije pa na posameznih policah. V okviru posameznih kategorij in podkategorij razvrstite knjige še po abecednem redu avtorjev.

Ne utrujajte se z razporejanjem knjig po velikosti. Rajši razmislite o zlaganju knjig v dveh vrstah. Če imate veliko majhnih knjig v mehki vezavi, jih postavite eno na drugo, stranski rob pa naj bo obrnjen proti vam. Težje in večje knjige postavite na spodnje police, kar bo dalo omari večjo stabilnost.

Urejenost vaše knjižnice pove veliko o vas

Nazadnje razmislite še o knjigah, za katere želite, da so vedno in vsakemu vidne. Vaša knjižnica pove veliko o vas, vaši gostje pa bodo, če bo ta urejena, radi zašli med vaše knjižne police. Priporočamo, da knjige, povezane z zdravstvenimi težavami vaše družine, spravite na manj vidne ali zaprte police. Vidni prostor pa naj bo rezerviran izključno za kvalitetno literaturo.

Za konec pa še nekaj. Ko nekomu posodite knjigo, si zabeležite, kdaj in katero knjigo ste posodili. Listek vstavite med knjigi, kjer je knjiga stala. Tako se vam ne bo zgodilo, da bi pozabili, komu in kdaj ste knjigo posodili.