Res je, kot pravite, vaša hiša je precej unikatnih oblik in prav gotovo bo nekaj posebnega, ko boste projekt zaključili. Res pa je, kar sami ugotavljate, da je vse preveč poudarka na formi in premalo na funkciji. To je sicer že stara zgodba, s katero se v svojem poklicu srečujem vsak dan znova. Osnovno vodilo, ki naj bi se ga držal vsak dober arhitekt, je, da oblika sledi funkciji – in ne obratno. Gre zelo preprosto za načelo uporabnosti. Zato nikakor ne razumem projektantov, ki načrtujejo sicer na videz zelo stilsko avantgardne objekte, ki pa hkrati ne vsebujejo dokončnih rešitev notranje opreme oziroma so estetsko bolj sami sebi namen! Saj vendar gradimo v prvi vrsti zato, da optimalno zadovoljimo svoje življenjske potrebe, mar ne?

A poglejmo, kaj lahko naredimo v dani situaciji. Ko me sprašujete glede talne obloge, bi rekla, da je odvisno od stila, ki ga boste implementirali v prostor. Morate pa vedeti, da je kamen hladen material, ki med drugim tudi zelo odbija zvok. Govorimo o površini 130 m², kar pomeni, da bo učinek odmeva precejšen. Z ustrezno kompenzacijo drugih materialov bi se to sicer dalo popraviti, a morate biti zelo previdni, saj bo v nasprotnem primeru občutek v prostoru nevzdržen. Sicer pa že samo to poglavje zahteva samostojno študijo.

Kuhinjski blok je dobro pozicioniran in bi ga na vašem mestu ločila od jedilnice s steno do stropa, tako da kuhinja iz jedilnice ni vidna. Predlagam še osvetljeno stekleno vitrino ob steni. Kot ste omenili, imate prostor za vgradne omare in hladilnike ob steni ter še dodatno shrambo.

Osrednji prostor ob kaminu, ki je na nižjem nivoju, je obdan z nizko steno v višini sedežev in med seboj ločuje oba funkcionalna prostora.

Dnevni prostor je sicer velik, a res nekoliko slabše zasnovan zaradi ogromnih steklenih površin. Edino logično mesto za TV vidim tako v vmesnem delu, ki je sicer tudi okno, a predlagam, da ga zazidate. Prav tako vidim ob TV-sprejemniku visoko vgradno vitrino večjih dimenzij, ki bo kot edini večji kos pohištva v prostoru funkcionalno in vsebinsko ustrezala vašim potrebam.

Končno predlagam, da sedežni del zapolnite z večjo zofo, ki bo objemala kar tri stene – navsezadnje tako velik prostor potrebuje malo večji kos sedežnega pohištva, v smislu funkcije in vsebine. Ker je prostor v tem delu nekoliko nesorazmerno dolg, predlagam, da del ob terasi zapolnite z drevesi in tako ustvarite učinek zimskega vrta. Kaj drugega vam pravzaprav ne preostane. Nižji element ob panoramskem oknu je edini pohištveni element v tem delu. Osvetlitev sestavljajo vgradne stropne halogenke, stenska svetila ob sedežni garnituri, talna svetila in ob kaminski steni spet talna svetila. Pri tem je pomemben sistem prižiganja posameznih sklopov svetil.

Darja Hughes, dipl. desing. inter.