Uporaba

Z lahkimi gradbenimi ploščami lahko oblagamo in postavljamo predelne stene in strope, stenske in strešne obloge, zaključke nad polkrožnimi okni … Uporabimo jih lahko za t.i. suhe estrihe. Plošče na cementni osnovi pa so primerne tudi za fasade in napušče.

Izdelava predelnih sten

Izbira pravih materialov je odvisna od namembnosti prostora. Premislimo, ali potrebujemo dodatno zvočno zaščito, zaščito pred vodo/vlago, požarno zaščito. S pravo izbiro izolacijskega materiala, izvedbo večslojne obloge (dva ali trije sloji plošč) in dosledno izdelavo stikov med ploščami ter stikov z obodnimi stenami, tlemi in stropom dosežemo boljše zvočne in toplotne lastnosti sten. Za dodatno zaščito pred vodo je treba površine mavčnih ali lesnih plošč premazati s tesnilnim premazom, ki prepreči, da bi mokrota počasi uničevala plošče. Za »mokre« prostore raje uporabimo vodoodporne plošče (npr. Wedi, Fermacell H2O ali Knauf Aquapanel plošče).

Oblaganje stropov in poševnih delov strehe

Pozorno izberimo izolacijski material in folijo za reguliranje pretoka zraka/pare skozi konstrukcijo. Ne zadovoljimo se z najcenejšimi materiali – popravila so draga, prihranek pa ne odtehta kasnejšega dolgoletnega nezadovoljstva s slabo izoliranim prostorom. Upoštevajmo priporočeno in ne minimalno debelino izolacije! Pri izbiri različnih folij naj vam utemeljijo uporabo ponujenega izdelka, kajti slabo izbran izdelek ali slaba izvedba lahko naredi več škode kot koristi.

Stropne obloge, ki so vezane na strešno konstrukcijo, ne mirujejo. Stiki med oblogami lesenih konstrukcij in stropov z zidanimi stenami morajo biti še posebno natančno izvedeni. Praviloma se uporablja t.i. drsni stik, ki prepreči nenadzorovane razpoke. Z obdelavo stikov začnemo šele, ko so razmere v prostoru približno take, kot bodo med uporabo.

Dodatna zvočna izolacija

Težave s slabo zvočno izolacijo se pojavljajo tako v novih kot starejših zgradbah. Natančno pojasnimo trgovcu ali izvajalcu, kakšne težave imamo! Rešitve zvočnih izolacij obstajajo, a se od primera od primera razlikujejo. Če je problem velik in predvidena investicija velika, se splača vprašati za mnenje strokovnjaka.

Pomembno!

Upoštevajmo navodila proizvajalca, v katerih so navedene vse podrobnosti. Če smo v dvomih glede česarkoli, se pozanimajmo pri proizvajalcu ali v trgovini, kjer smo material kupili. Pri nakupu izberemo kakovostno blago in orodja. Če nismo prepričani v svoje spretnosti, zaupajmo gradnjo za to usposobljenim izvajalcem. Glede na pridobljeno vrednost nepremičnine so stroški suhomontažne gradnje majhni, zato nikdar ne izberimo najcenejšega materiala ali izvajalca – praviloma to ni najboljša rešitev, pogosto pa se izkaže za drago izkušnjo.