Upam, da sem v navedenem predlogu zajela večino vaših želja. Poskusila sem ohraniti čim več obstoječih rastlin. Zamislila sem si vrt, ki je v osrednjem delu odprt in po robovih obraščen s cvetjem, v ozadju pa je zelenjavni vrt, s cvetjem in nizkimi grmovnicami ločen od zelenice. Predlagam tudi, da zasadite novo živo mejo ob vzhodnem robu vrta.
Teraso, vodnjak in pomožni izhod na ulico bo povezovala nova tlakovana pot. Teraso zasenčite s pergolo, obsajeno z okrasnimi ovijalkami. Predlagam kombinacijo plezavih vrtnic in srobota.

Okroglina bazena naj se ponovi v liniji grede. Na njej naj rastejo vse okrasne rastline, nikakor jih ne razporejajte sredi trate. Menim, da je tako vrt dovolj poln, za bolj bogato zasaditev ni več prostora. Če bi želeli uživati ob šumenju vode, si manjši ribnik naredite ob ožjem delu terase, ker pa je prostora malo, bi bilo morda bolje, če bi si omislili majhen vodni motiv na terasi.

Predlagam, da površino pod bazenom tlakujete in jo pred postavitvijo bazena pokrijete s filcem. Ko jeseni bazen odstranite, lahko ta del uporabljate kot teraso. Ker pa je bazen skrit za vrtno uto, to niti ni nujno.

S premišljeno zasaditvijo si lahko uredite majhen raj ob izhodu iz dnevne sobe, pazite le, da se držite osnovnih linij. S kombinacijo cvetočih in zimzelenih rastlin, dišavnic in okrasnih trav boste lahko vse leto uživali v pogledu na svoj vrt.

Če tudi vi želite, da vam v naši rubriki svetujemo, pošljite na naš naslov vprašanja s čimbolj izčrpnim opisom, merami in fotografijami. V vsaki številki bomo odgovorili na eno izmed vprašanj, ki bo zanimalo čimveč bralcev.

Simona Klokočovnik, Maranta