Preverjeno

Marko Leskovšek, ki z ženo in sinom živi v nekaj več kot 80 kvadratnih metrov velikem stanovanju, pravi, da sta se z ženo odločila za nakup stanovanja v Komendi predvsem zato, ker si želita, da bi njun otrok odraščal v prijetnem in zdravem okolju. Na končno odločitev pa sta nedvomno vplivali tudi cena in možnost, da investitor vzame v zakup staro stanovanje. Tako kot večina kupcev sta si tudi zakonca Leskovšek pred dokončno odločitvijo temeljito ogledala kar nekaj lokacij v Ljubljani in okolici ter na koncu ugotovila, da je Komenda tisto okolje, kjer bosta glede na svoje želje in finančne zmožnosti dobila največ, stanovanje pa je po sogovornikovih izračunih za okoli 30 odstotkov cenejše kot v Ljubljani (cene stanovanj v Komendi so od 1590 do 2300 evrov za kvadratni meter). Potem ko je sogovornik na spletu prebral informacijo, da Gradvest prodaja stanovanja v energijsko varčnih večstanovanjskih hišah, je sodelavčevega očeta, ki je po poklicu gradbenik, zaprosil za mnenje. Ko mu je tudi strokovnjak potrdil, da je večstanovanjska hiša dejansko v celoti zgrajena iz opeke in izolirana s kameno volno, da so okna in vrata iz masivnega lesa in da je tudi fasada obdelana z materiali, ki dihajo, sta se z ženo dokončno odločila za nakup.

Po šestih mesecih bivanja prvi stanovalec v omenjenem naselju pravi, da je zelo zadovoljen z razmerami v naselju in da so se njegova pričakovanja uresničila. Po pol leta bivanja ni ugotovil kakšnih posebnih napak ali pomanjkljivosti pri gradnji. Največ »preglavic« je imel s Telekomom, vendar je tudi ta pred nekaj dnevi poskrbel za telefonske in druge povezave do njihovega stanovanja. Zdaj morajo urediti še način plačevanja porabe zemeljskega plina, ki ga uporabljajo za ogrevanje stanovanja in sanitarne vode. Glede na to, da investitor z dobaviteljem še ureja način obračunavanja za porabljeni plin, Leskovškovi še niso dobili položnic za plačilo. Vendar sogovornik kljub temu na merilniku porabe, ki ga ima vsako stanovanje, sproti spremlja porabo plina. V teh šestih mesecih so za ogrevanje stanovanja in vode porabili nekaj manj kot 300 kubičnih metrov zemeljskega plina. Na hitro je tudi izračunal, da bo za plačilo računa odštel kakšnih 40 do 50 evrov na mesec. In to je že eden izmed dokazov, da živijo v energijsko varčnem objektu, v prihodnje pa sogovornik pričakuje, da bodo ti izdatki še nižji.

Udobje

Predvsem pa opaža, da je bivalno udobje v dobro izolirani hiši neprimerno večje kot v slabo izolirani. To najbolj opazi zjutraj, ko prižge peč za ogrevanje in se temperatura zelo hitro dvigne do želene temperature, medtem ko se zvečer le počasi znižuje. Čez dan so nihanja zelo majhna. V poletnem času dobra izolacija zadržuje pretirano segrevanje bivalnih prostorih. Tako je denimo letos poleti ugotovil, da temperatura v dnevnem prostoru, ki je z velikimi steklenimi površinami obrnjen proti jugu, nikoli ni presegla 26 stopinj, medtem ko je v spalnih prostorih (obrnjeni so na sever oziroma severovzhod) dosegala 22 ali 23 stopinj Celzija.

Poleg ugodnega počutja v novem stanovanju imajo v neposredni bližini tudi vrtec, kmalu bo v bližini zrasla nova trgovina in najbrž še kaj. Predvsem pa sogovornik ugotavlja, da tudi za pot do službe porabi precej manj časa. Ko se je prej vozil na delo v Ljubljano, je do službe porabil od 30 do 50 minut, zdaj pa od 15 do 20 minut. Vse to, poleg ugodne lokacije za rekreacijo v neposredni bližini naselja, je za sogovornika še dodatna potrditev, da je bila izbira za nakup stanovanja v Komendi prava odločitev.