Na sejemskem prizorišču je bilo na dan otvoritve še posebej pestro. Sejem je z nagovorom uradno odprl predsednik vlade Borut Pahor, udeležili pa so se ga tudi številni domači in tuji gostje iz gospodarskega in političnega življenja. Popoldne pa so se srečali tudi upravni odbor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) in Hrvaške obrtne zbornice (HOK), na katerem so spregovorili o aktualnih zadevah v obrti in podjetništvu, partnerskem sodelovanju obeh zbornic in skupnih projektih, ki jih financira Evropska unija. 

MOS v Celje vsako leto pritegne številne domače in tuje razstavljavce, ki predstavijo novosti v svoji ponudbi. Tudi letos obiskovalcem sejma napovedujejo posebne sejemske popuste in ugodnosti, obetajo se nagradne igre in darila ob obisku sejemskih stojnic. V ospredju sejemskih predstavitev so energetska učinkovitost in okolju prijazni izdelki in storitve.

Za dom, ogrevanje, vrt, prosti čas...

Ponudba je izjemno raznolika. Ob prihodu nas na zunanjem razstavnem prostoru pozdravijo izdelki za vrt: od vrtne opreme, rastlin, kamnoseških izdelkov, masažnih bazenov ter kmetijske in gradbene mehanizacije do zimskih vrtov, ograj in še bi lahko naštevali. V času, ko se poletje počasi poslavlja, še prav radi malce brkljamo med tovrstnimi izdelki in sanjamo o toplejših dneh.

Tem izdelkom so v večji meri namenjene razstavne dvorane, ki pokrivajo prav vsa področja, namenjena domu, gradnji, ogrevanju, notranji opremi, športu in prostemu času, zavarovanju, bančništvu... Tu so tudi občine iz posameznih regij, ki se predstavljajo z najboljšimi jedmi in pijačami iz različnih koncev Slovenije. Teh pa pri nas ni, roko na srce, ravno malo in prav pri njih so se obiskovalci najdlje in najraje zadržali in preizkusili dobrote. Videti so bili zadovoljni, saj bodo njihove odločitve, ko se bodo ozirali  za energetsko učinkovitimi in okolju prijaznimi izdelki, zaradi novih informacij in obilo vizualnega gradiva enostavnejše, kvalitetnejše in varnejše.

Varčevanje z energijo na vsakem koraku

Podjetje Sonnenkraft se ukvarja s solarnimi sistemi in pripravo sanitarne vode. Ponuja sistemske rešitve za pripravo sanitarne vode, tako za individualne hiše kot za večje komplekse, sprejemnike sončne energije, module, hranilnike, zalogovnike in regulacijo. Gre predvsem za podporo konvencionalnim načinom ogrevanja in pripravo tople vode. Podjetje je vodilno na svojem področju v Avstriji in eno izmed prvih treh na evropskih trgih v tej kategoriji. Prek pooblaščenih serviserjev ponuja tudi servis, garancijo in vzdrževanje.

Dansko podjetje Velux razstavlja strešna okna,  zunanja in notranja senčila, energetsko učinkovite in varne zasteklitve ter izolacijske okvirje. Vsa okna so lesena ali kombinirana s poliuretanom in so videti kot plastična, zato potrebujejo manj vzdrževanja. Poleg strešnih oken in dodatkov pa ponuja tudi okna za glavno streho ter izjemno učinkovite sončne zbiralnike, ki jih vgradijo v streho. Energetsko učinkovite izdelke so združili pod skupnim nazivom trajnostna gradnja in bivanje. 

Vzdržljivo in okolju prijazno stavbno pohištvo

Podjetje PVC Nagode se MOS-a udeležuje prvič. Razstavlja  PVC-stavbno pohištvo in aluminijasta vrata, letošnja novost pa so vhodna vrata Rehau s profilom brez kovinskih ojačitev, ki so prva te vrste v Sloveniji. Izstopajo predvsem zaradi popolnejše izolacije hiše, saj zagotavljajo toplotno prevodnost. PVC največ uporabljajo v stanovanjskih stavbah. Material ima prednost predvsem zaradi trpežnosti, neobčutljivosti na zunanje vplive, enostavnega vzdrževanja, pestre izbire barv in dodatkov ter enostavnega servisiranja.

Slovensko podjetje Roltek se na sejmu predstavlja z bogato ponudbo, namenjeno oknom. Njegovi  najbolj prepoznavni izdelki so rolete, komarniki, žaluzije, zunanja rolojska vrata in tende. Rolete poleg senčenja tudi varujejo stavbo pred prekomernim uhajanjem toplote skozi okna. Spuščene rolete pozimi zagotavljajo manjše toplotne izgube, s čimer lahko prihranimo kar 35 odstotkov temperature, ki bi bila sicer izgubljena. Tako varčujemo in varujemo okolje. Prav tako pa so ekološki tudi uporabljeni materiali. Največ rolet izdelajo iz aluminija in ga priporočajo predvsem zaradi daljše življenjske dobe, trpežnosti, protivlomne zaščite, udobnejše uporabe in enostavnosti vzdrževanja. 

Barve in stroji za obdelavo kovin

Jub se na MOS-u predstavlja kot izdelovalec notranjih in zunanjih barv, sistemov toplotnih izolacij in specialnih produktov, kot so izravnalne mase, barve za les in kovino, ter za sanacijo betona. Notranja barva Jupol je v 135 letih postala sinonim za notranjo barvo. Ponudba je pestra, na voljo so številne barve in odtenki  za notranje in zunanje površine, fasadne sisteme… Barve so v grobem sestavljene iz štirih osnovnih komponent: vodnega ali raztopinskega medija, polnil, veziv in pigmentov. Notranja barva Jupol  pa ima še veliko več sestavin, ki jo naredijo zelo kvalitetno. 

Nemško podjetje Knuth izdeluje stroje za struženje, vrtanje, rezkanje, brušenje in druge obdelave kovin. Stroje uporabljajo predvsem v kovinski industriji. Ena izmed najpomembnejših lastnosti izdelkov Knuth je kvaliteta, združena s cenovno dostopnostjo. Večina prodajnih elementov je dosegljiva v njihovi največji bazi na internetni strani.

Fotogalerijo si lahko ogledate tukaj.