Dotrajano ležišče, ki je za povrh še slabe kakovosti in neustrezne trdote, lahko vaše težave s križem samo še poslabša, hkrati pa vpliva na to, kako globok in sproščujoč je spanec. Ker ljudje kar tretjino življenja preživimo v postelji, lahko hrbtenici odločilno pomagamo prav z ustrezno izbiro ležišča.

vodna.jpg

Razlika med cenenimi in dražjimi izdelki je v tistih podrobnostih, ki vplivajo na kakovost, trajnost in predvsem funkcionalnost izdelka. Ker je za vaše zdravje le najboljše dovolj dobro, pri vsakem izdelku podrobno primerjajte kakovost in ne le ceno. Temeljni pogoj za zdravo in udobno spanje je pravilen položaj hrbtenice, na katerega čez dan vplivamo zavestno s pravilno držo, ponoči pa je le-ta odvisen predvsem od trdote ležišča, oblike in višine vzglavnika ter spalnih navad posameznika.

Naravno udobje

Udoben spanec omogoča postelja, ki je vsaj 8 odstotkov daljša od telesne višine, široka vsaj 80 centimetrov (za eno osebo) in visoka med 45 in 55 centimetrov. Posteljno dno, na katero namestimo ležišče oziroma vzmetnico, mora zagotavljati dobro zračnost in dodatno prožnost, zato so stare podlage (iverne plošče) povsem neustrezne. Najprimernejše za posteljno dno so prožne lesene letvice, ki so vpete v lesen okvir in jih lahko namestimo v vsako posteljo. Boljše izvedbe omogočajo, da si sami nastavljate trdoto v ledvenem delu in  višino naklonov vzglavja in vznožja.

cspalnica.jpg

Mnenje, da je trdo ležišče dobro, že dolgo ne velja več. Ko izbiramo med trdimi in mehkejšimi, moramo upoštevati predvsem telesno težo, višino, želje in  zahteve ter potrebe vsakega posameznika posebej. Ustrezno izbrana trdota ležišča je tista, ki omogoči hrbtenici pravilen fiziološki položaj. To dosežemo le, če se ležišče tam, kjer so pritiski telesa na ležišče največji (rame, boki), dovolj upogne in če je ledveni del ustrezno podprt. Pretrdo ležišče se običajno ne poda dovolj, zato ostane ledveni del nepodprt. Posledica tega je, da se ledveni del poda ležišču. Tak položaj je zelo obremenjujoč za hrbtenico, še posebno za mišične strukture in medvretenčne diske.

Maremicu in hibridnemu ležišču nagrada Top Ten

maremico.jpg

Pri podjetju Maremico se zavedajo, da je spanje zelo pomembno za učinkovitost čez dan. Vsakdo ima drugačne zahteve, želje in spalne potrebe ter, kar je najpomembneje, drugačno telesno konstitucijo. Zato so njihova ležišča izdelana po meri. "Na sejmu predstavljamo vodne postelje Lectus, modularna ležišča Leticia in novost - hibridna ležišča. Za slednja smo na Ambientu dobili dve nagradi: nagrado Top Ten za enega izmed desetih najboljših izdelkov sejma in  drugo nagrado Zlata vez," nam je povedal  direktor Maremica in eden izmed razvijalcev tega sistema Emil Marinšek.

"V enem ležišču nam je uspelo združiti vse vrste ležišč, od vodnih postelj in ležišč iz pene do ležišč iz vzmeti, lateksa in kokosa - vse to lahko kombiniramo v eni vzmetnici. Inovativnost našega sistema pa ni v sestavljanju, temveč v tem, da lahko kupec tudi kasneje, ko že spi na svoji vzmetnici in ugotovi, da mu ležišče ne ustreza, svojo vzmetnico zamenja z drugo. Nekdo si, na primer, poleti želi spati na vzmeteh, pozimi pa na spominski peni . Naše modularno ležišče mu vse to omogoča."

Vitapur predstavlja nov material - bambus

vita.jpg

Podjetje Ad Vita je iz svojega programa Vitapur na Ambientu predstavilo nov material na slovenskem tržišču, bambus, iz katerega so izdelane otroške odejice, posteljnina in vzglavniki. Predstavljajo tudi vodne postelje, pri katerih vodno jedro iz mesamola, zdravju prijaznega materiala, ne vsebuje škodljivih falatov. Na sejmu predstavljajo tri modele, stranke pa se lahko odločijo med eno- ali dvojedrnim posteljnim delom.

Postelja se napolni glede na višino, težo in želje posameznika in mu s pomočjo matematične formule zagotovijo idealno podporo. Zaradi enakomerne podprtosti telesa in zdravju prijaznih materialov ljudje vedno bolj povprašujejo po vodnih posteljah. Predstavnica podjetja Ad Vita je na sejmu izpostavila tudi program iz svile, ki je izjemno nežen, lahek in trpežen material, iz katere so izdelani posteljnina in vzglavniki, z njo pa so polnjene tudi prešite odeje.

Vzmetnice iz naravnih materialov iz Mebla

meblo.jpg

Pri Meblu so med letošnjimi novostmi predstavili vzmetnico s sedemconskim jedrom, ki je izdelana po sistemu žepkastega vzmetenja, ki se prilagaja obremenitvam posameznih delov telesa. Žepkasto vzmetenje zagotavlja telesu optimalno podporo in izjemno udobje. Na področju ledvenega predela so nameščena trša jedra, na področju ramenskega sklopa pa mehkejša, ki  ga podprejo glede na njegove potrebe.

Vzmetnica je zelo zračna in zaradi tega primerna za osebe, ki imajo težave z alergijami. Gre za trši tip vzmetnice, ki se optimalno prilagaja telesu. Med novostmi so tudi vzmetnice iz povsem naravnih materialov, kot sta kamelja dlaka in volna. Pri Meblu so povedali, da so kupci z njihovimi izdelki zelo zadovoljni, zato je njihova vzmetnica jogi postala sinonim za dober nakup. Meblo bo svoje kupce nagradil z 10-odstotnim sejemskim popustom.

Hitex razstavlja vodne postelje

hitex.jpg

Tudi podjetje Hitex kupcem ponuja sejemski popust, ki znaša kar 18 odstotkov.  Predstavllja se s higieničnimi in temperaturno nastavljivimi vodnimi posteljami, točkovno izjemno prilagodljivimi, zračnimi, naravnimi ležišči iz lateksa in ležišči iz hladno penjene pene. Pestra je tudi njihova ponudba odej iz kašmirja ter postelj iz masivnega lesa. Vse izdelke lahko na sejmu Ambient tudi preizkusite.