Tri tedne pred porodom pripravite porodni zaboj in ga postavite na mirno mesto v stanovanju. Psička ali muca se morata najprej na zaboj navaditi, tako da bosta imeli občutek varnosti. Priporočljivo je, da je ta izdelan iz plastike ali lesa, da ga boste lažje čistili. Podložite ga z mehko tkanino, da bo živalim udobno.

Preverite, da zaboj ni na prepihu, da je na toplem in mirnem mestu. Idealne so shrambe, deli stanovanja pod stopniščem, stranišču in druga mirna mesta. Kotenje ponavadi mine brez težav. Živali imajo prirojeno znanje, kako ravnati v takih trenutkih. Kako kasneje vzgajati mladiče, da vam ne bodo skakali po stanovanju, pa je že druga zgodba.

Vzgoja mladičev

Najenostavneje je določiti mesto, kjer se bodo mladiči zadrževali med odraščanjem. Ogradite ga z eno izmed  ograj, ki jih najdete v trgovini z gradbenim materialom. Tako boste preprečili, da bi bili mladiči razpršeni po celi hiši, kar bi vam prineslo dodatno čiščenje hiše.

Za pasje mladičke je odlična umetna trava oziroma njeni koščki, kjer se bodo hitro navadili opravljati potrebo. Primerni so tudi stari kovinski pekači za peko slaščic, ki jih v ta namen prekrijemo s časopisnim papirjem.

Poskrbite tudi za udobne postelje in dovolj igrač, s katerimi se bodo mladiči igrali. Tako boste (skoraj) gotovi, da bodo vaši čevlji in podboji vrat ostali celi.