Mnogi se morda sprašujete, zakaj bi si nekdo postavil slamnato hišo. Tovrstna gradnja ima kar nekaj prednosti. Je ekološka in ima kvalitetno toplotno izolacijo. Slamnate stene so namreč pozimi tople, poleti pa prijetno hladne, poleg tega pa takšni zidovi v okolje ne odvajajo škodljivih emisij ogljikovega dioksida. Slama je tudi trajnostni material; uporabljeni so ostanki žitnih pecljev, ki bi jih drugače zažgali.

Slamnata gradnja je tudi izjemno privlačna na oko in oblikovana tako, da do izraza pridejo debeli zidovi. Ti dajejo stanovalcem edinstveno zavetje, znotraj katerega se lahko umirijo in izrazijo spoštovanje in skrb do okolja. Predstavljamo nekaj najzanimivejših slamnatih gradenj.

Slamnata hiša v kalifornijskem Oaklandu ima debele in masivne zidove, ki po videzu spominjajo na preteklost. Slama znotraj sten absorbira sončno toploto in jo oddaja, ko se stemni. Rezultat je varčna gradnja. Slama, stisnjena pod omet, tudi zvočno izolira hišo in lastniku zagotavlja mirno in edinstveno zavetje.

Čudovita hiša iz slame v Sonomi je postavljena na griču in ponuja čudovit razgled na okolico. Oblikovana je tako, da je praktična in okolju prijazna. Lastnik je najprej želel hišo, ki bi jo ogrevall s sončno energijo, kar pa na tej lokaciji ni bila najboljša rešitev. Odločil se je za slamo in stene izoliral s tem materialom.

Britanska University of Bath je v raziskovalne namene postavila dvonadstropno hišo, ki ima stene izolirane s slamo. Projekt pomaga raziskovalcem spoznavati lastnosti ekoloških materialov.

Tudi umetnik Roderick Taylor je za svoj kalifornijski atelje v naravi izbral slamnato gradnjo. Zanimiva stavba je ojačana z leseno strukturo iz okoliških dreves. Iz njih pa je izdelano tudi pohištvo. Atelje je preplavljen s svetlobo, zato za osvetljavo porabi le malo energije. Hiša ima dodan kompostni straniščni sistem, zbiralni sistem za filtriranje deževnice in varčno vodno instalacijo.

Hobbitova hiša v Walesu je naravnost očarljiva. Gre za odličen primer predane skrbi za okolje. Inovator in arhitekt Simon Dale je skupaj s prijatelji s slamnatimi balami prekril stene, tla in streho. Tako je dobil maksimalno izolacijo in prijeten ambient. »Biti sam svoj arhitekt je zelo zabavno, saj posamezniku omogoča uživanje ob nečemu, kar je del okolja in tebe samega. Postavitev ekološke hiše je mnogo prijetnejša od konvencionalnih tipskih hiš, ki so namenjene masovni gradnji,« pojasnjuje Dale.

Fotogalerijo si lahko ogledate tukaj.