Preverite, katere barve vam najbolj ustrezajo glede na tip kože. Če pa ste pripravljeni na bolj korenite spremembe, si oglejte opis najprimernejših barv za vaš dom ali pisarno.

Vpliv barv na počutje

Prostor, v katerem preživimo največ časa, zelo vpliva na naše počutje, zato je še toliko bolj pomembno, da je prijeten in všečen. Veliko lahko naredimo že s spremembo barve sten. Vsak ima svoje najljubše barve, ki jim daje prednost. Vedeti moramo, da niti dva človeka barv ne vidita enako, saj se v njima porajajo različna čustva.

Katerim barvam se morate izogibati glede na tip kože?

1. Spomladanski tip: ima nežno, skoraj prosojno polt z rahlim rumenkastim podtonom. Oči so modre, zeleno-modre, sivo-zelene ali pa zlato-rjave, redko so temne ali intenzivne barve. Njegove barve so svetle in jasne ter ne pretirano vpadljive. Izogiba naj se temnim in hladnim barvam.
2. Poletni tip: na soncu hitro porjavi in ima lešnikovo polt. Lasje so sivo-modri, temno ali svetlo rjavi. Običajno ima sivo, petrolejsko, svetlo ali zeleno-modre oči. Njegove barve so mehke, pastelne, ki morajo biti hladne. Izogiba naj se ostrim in kričečim odtenkom.
3. Jesenski tip: ima izrazito barvo las ali oči. Polt ima opazen zlato-rumen podton in velikokrat veliko sončnih peg. Njegove barve so topli in zemeljski toni, barva odpadlega listja ali živi topli toni. Izogiba naj se hladnim in temnim barvam.
4. Zimski tip: zanj so značilni veliki kontrasti: svetla, bela koža in temni lasje ali kontrast v očeh, kjer je beločnica čista in jasna, šarenica pa zelo intenzivna. Njegove barve so jasne, hladne: črna in snežno bela. Izogiba naj se rjavim in drugim zemeljskim barvam.

Kako poiskati prave barve za vaš dom

jubb1.jpg

V prostoru moramo poiskati harmonijo z barvami, saj le pravilna kombinacija barv naredi prostor topel, domač in privlačen. Poznamo tri vrste barv, ki so osnovne in nenasičene, kar pomeni, da ne vsebujejo dodatkov črne, sive ali bele:

Primarne: rdeča, rumena in modra.
Sekundarne: oranžna, vijolična in zelena.
Terciarne: rumeno-oranžna, rumeno-zelena, modro-zelena, modro-vijolična in rdeče-vijolična. Dobimo jih z mešanjem primarne in sekundarne skupine barv.

Kaj sporočajo barve

blue_room_bed.jpg

1. Rumena: barva sonca, ki aktivira in poživlja ter osvobaja pred strahovi. Kdor se oblači v rumeno, se počuti mladega in odprtega, je aktiven in se rad dokazuje. Rumena ima ugoden učinek, ohranja budnost ter prispeva h koncentraciji. Primerna je za delovni kabinet.

2. Oranžna: razglaša veselje do življenja, energijo. Kdor se oblači v oranžno, je deloven, poln energije in kreativen. Kdor je doma obdan z oranžno, navadno zgodaj vstaja, zato jo za spalnico priporočajo tistim, ki težje zjutraj vstajajo. Odsvetujejo jo v jedilnici, saj spodbuja apetit.

3. Rdeča: signalna barva, ki razglaša samozavest in dominantnost, v spalnici pa pomeni spolno poželenje, strast. Kljub temu ni preveč primerna za spalnice, saj večina ljudi toži o težavah s spanjem. Rdeča luč pa deluje nasprotno: zelo toplo, dviguje krvni pritisk in pomaga pri prehladnih obolenjih.

4. Modra: je barva miru. Tisti, ki se oblači v modro, je sposobna oseba konzervativnega značaja, ki potrebuje veliko naklonjenosti v zasebnem življenju. Doma je modra zofa oaza miru, zelo primerna za ljudi, ki imajo stresno službo. Je barva sprostitve. In še namig za tiste, ki hujšate: modri krožnik zmanjšuje apetit.

5. Zelena: barva harmonije. Nežni in sramežljivi ljudje pogosto posegajo po zelenih odtenkih, radi opazujejo življenje, s soljudmi prihajajo v stik le, kolikor je treba. V stanovanju zelena deluje pomirjevalno, zelo primerna je za kopalnice ali spalnice. Zelene rastline v pisarnah prispevajo k prijetnemu vzdušju.

6. Vijolična: barva domišljije. To je barva duhovnikov in magov, ki naj bi vzpostavljala neposredno povezavo z drugimi ravnmi bivanja. Barva izraža ekstravaganco in željo po prestopanju meja. Vijolična v stanovanju pričara razkošje, skrivnostno vzdušje, a jo velja za zmernost uporabe.

7. Bela: simbolizira jasnost. Barva snega je barva nedolžnosti in čistosti, izžareva plemenitost ter priča o čisti in občutljivi osebnosti. Belo stanovanje je svetlo, a preveč beline deluje sterilno in bolnišnično. Priporočljivo je, da bele stene popestrimo s slikami ali rastlinami. Telo se na belo odziva pozitivno, saj so v njej združene vse barve.

8. Črna: je barva zanikanja. Številne kulture jo označujejo z negativnim predznakom, je barva žalovanja in podzemnega. V črno oblečene osebe se želijo distancirati in delovati zanimivo. V stanovanju črna deluje mračno in dušeče, zato ne barvajte večjih površin, ampak le popestrite malenkosti. Barva paralizira, odvaja energijo in lahko okrepi depresivna stanja.