Italijanski mojstri kuhe so v možnar polagali sveže liste bazilike in česen, jih trli, dokler niso dobili kremne strukture, nato pa so dodajali pinjole, oljčno olje, sir in včasih tudi olive ter jih mešali z leseno žlico. Iz izbranih sestavin so brez kuhanja naredili omako, ki vsebuje značilnosti sredozemskega podnebja.
Navdihnjeni z italijansko kulinarično strastjo so Barillini kuharski strokovnjaki naredili različne omake pesto visoke gurmanske vrednosti. Barilline omake pesto so plod skrbno izbranih sestavin, kot so parmezan, ekstra deviško oljčno olje, česen, oreščki, paradižnik, paprika in bazilika, kontroliranega porekla. Najraje so v družbi italijanskih testenin. Pripravljene so za takojšnjo uporabo in s svojo mešanico svežih in pristnih sestavin toplim in hladnim jedem dodajo značilno italijanski, aromatičen okus.
Kuharski mojstri iz Barille so pripravili nekaj receptov s pestom Barilla Pesto alla Genovese, Barilla Pesto alla Siciliana in Barilla Pesto Rosso.
Piščančji file, polnjen s pestom Barilla Pesto Rosso
Sestavine za 4 osebe:
- polovica šopka bazilike
- 100 g pretlačene skute
- 1 kozarček pesta Barilla Pesto Rosso
- sol, črni poper iz mlinčka
- 4do 6 velikih piščančjih filejev
- 1 dcl piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 1 dcl kisle smetane
- 2 jedilni žlici masla za pečenje
- 150 g mocarele
Priprava:
- Baziliko narežite na tanke trakove.
- V majhni skledi zmešajte kremno skuto z dvema žlicama pesta Rosso. Posolite in popoprajte, Vodoravno zarežite v piščančje fileje – pozor, ne prerežite!
- Napolnite z maso iz skute in rdečega pesta ter fileje zaprite z zobotrebci. Če vam kaj mase ostane, jo lahko pozneje vmešate v omako.
- Pečico predhodno ogrejte na 220 stopinj.
- V srednje veliko ponev dodajte preostali rdeči pesto, jušno osnovo in smetano, maso zavrite ter na šibkem ognju kuhajte še nekaj časa.
- Medtem piščančje fileje posolite in popoprajte. V ponvi stopite maslo za pečenje. Piščančje fileje popecite z vseh strani, da postanejo svetlo rjave barve.
- Omako vlijte v pekač za gratiniranje in polnjene fileje položite vanjo. Mocarelo narežite na rezine in jih položite na polnjene fileje.
- Piščančje fileje pecite 15 do 20 minut pri 220 stopinjah, da se zlato zapečejo.
Namig: Omako pesto lahko neposredno prelijete na izbrane sestavine.
Farfalle v solati z omako Barilla Pesto alla Genovese
Sestavine za 4 osebe:
- 300 g metuljčkov Barilla Farfalle
- 50 g rukole
- 200 g češnjevih paradižnikov
- črni poper iz mlinčka
- 80 g na tanko narezanega govejega pršuta ali suhega mesa
- 1 dl zelenjavne jušne osnove
- pol dl belega vinskega kisa
- 3 zvrhane jedilne žlice omake Barilla Pesto alla Genovese
- 3 do 4 jedilne žlice oljčnega olja
- sol po okusu
Priprava:
- Kuhajte metuljčke v veliko slane vode. Ko so skuhani »al dente«, jih odcedite, pokapljajte z malo olja in razprostrite, da se ohladijo.
- Operite rukolo in jo dobro odcedite. Če imate samo debelejše liste rukole, odstranite debele peclje in liste narežite na trakove.
- Češnjeve paradižnike razpolovite in prerezane površine posolite in popoprajte. Pustite, da se začimbe vpijejo.
- Meso narežite na tanke trakove.
- V veliki skledi zmešajte zelenjavno jušno osnovo, kis, Pesto alla Genovese, sol in poper, nato dodajte oljčno olje.
- Tik pred serviranjem omaki dodajte metuljčke, rukolo in češnjeve paradižnike ter vse dobro premešajte. Po potrebi dodatno začinite. Solato pred serviranjem obložite s suhim mesom.
Namig: Okrasite jed z lističi sveže bazilike.
Klubski sendviči Siciliana
Sestavine z 4 osebe:
- 200 g pretlačene skute
- 4 do 5 jedilnih žlic pesta Barilla Pesto alla Siciliana
- sol, črni poper iz mlinčka
- 8 rezin toasta
- 8 majhnih listov glavnate solate
- pest rukole
- pol solatne kumare
- 100 g prekajenih puranjih prsi v rezinah
Priprava:
- V skledici dobro zmešajte pretlačeno skuto s pestom Barilla Pesto alla Siciliana. Posolite in popoprajte po okusu.
- Z namazom na debelo namažite rezine toasta.
- Liste glavnate solate in rukolo dobro odcedite. Kumaro po želji olupite in jo narežite na tanke trakove.
- Polovico rezin toasta obložite z listi glavnate solate in nato še s prekajenimi rezinami puranjih prsi. Na vrh dodajte rezine kumare in nanje še rukolo. Kruhke prekrijte s preostalimi rezinami toasta in jih razpolovite po diagonali. Takoj postrezite.
Namig: Odprt kozarec omake pesto hranite v hladilniku največ 3 do 4 dni.