21. pohištveni sejem Ambient Ljubljana je Gospodarskem razstavišču (GR) svečano odprla ministrica za gospodarstvo RS Darja Radić. V  nagovoru je izpostavila pomen tovrstnih sejemskih prireditev, ki predstavljajo vsakič nove in sveže ideje ter inovacije, prav te pa so po njenem mnenju odgovor na reševanje družbenih izzivov. Poudarila je tudi pomen kreativnosti kot izhodišča ustvarjalnega procesa, volje, dela in uresničevanja zastavljenih ciljev. Po mnenju Radićeve deluje slovenska pohištvena industrija z vstopom na tuje trge v vedno bolj konkurenčnem okolju.

Podeljene nagrade najboljšim izdelkom

orca.jpg

Počivalnik Orca podjetja TOM - najboljši med najboljšimi

Radićeva je ob tej priložnosti podelila tudi nagrado za najboljši izdelek med deseterico najboljših, ki jih po izboru mednarodne komisije podeljuje GR. To je sedežna garnitura Orca iz tovarne opreme TOM, ki jo je oblikoval Ernest Nograšek. Počivalnik je bil letos že nagrajen na Bienalu industrijskega oblikovanja s častno pohvalo.

Mednarodna komisija, ki ji načeluje arhitekt Janez Koželj, je svoj izbor najboljšega pojasnila z naslednjimi besedami: »Sedežna garnitura Orca spodbuja uporabnika k odkrivanju nove socialne interakcije in s tem novih položajev sedenja. Rešitev omogoča enostavno spreminjanje postavitev. Skozi oblikovalsko razmišljanje je jasno izražena glavna ideja izdelka, ki je tudi cenovno dostopen.«

Nagrade deset najboljših Top Ten so prejeli izdelki ali sistemske rešitve, ki po mnenju strokovnjakov najbolje združujejo inovativen pristop, funkcionalnost in tehnološko oziroma likovno kakovost. Zanimala jih je predvsem drznost pri uresničevanju inovativnih rešitev, je poudaril Koželj.

Nagrajenci Top Ten 2010

• TOM tovarna opreme d.d., sedežna garnitura Orca, oblikovalec Ernest Nograšek
• Mizarstvo Urbanija, Marko Urbanija s. p., Urbana kuhinja, oblikovalca Lena in Tomaž Krušec,
• SVEA lesna industrija d. d., kuhinja Villa, oblikovelec Darko Šurina
• Odeja d. o. o., kolekcija Illusion, oblikovalka Andreja Cegnar
• Odeja d. o. o., igralne podloge Zoo, oblikovalka Lili Pajntar
• Lip Radomlje d. d., Otroška posteljica Dreamy, oblikovalca Asto Dvornik in Gregor Zupan,
• Trogodom No. 1 d. o. o., recesijska zibka, oblikovalec Klemen Rodman
• Mizarstvo Bolčič, Mitja Bolčič s. p. Kolekcija masivnega pohištva Ruj, oblikovalec Toni Kancilja
• Maremico d. o. o. hibridno modularno ležišče Maremico, oblikovalca Valentin in Emil Marinšek
• Ambienti D. C. d. o. o., indukcijski komplet za kuhanje Multiplo - Scholtes

Poleg prestižnih nagrad so podelili še nagrado Zlata vez, ki jo podeljujeta Gospodarska zbornica Slovenije in Združenje lesne in predelovalne industrije pri Gospodarski zbornici Slovenije za nov, javnosti še ne predstavljen izdelek, tržno prodornost in celovito zasnovo. Letos je nagrado  prejelo podjetje Panlestrade za kuhinjo Zoja avtorja Primoža Vrečka. Dobitnik druge nagrade je podjetje Maremico za hibridno modularno ležišče avtorjev Emila in Valentina Marinška. Tretjo nagrado pa je prejelo podjetje Rujzdesign za spojno okovje Spoj avtorja Aleksandra Praznika.

Pestra ponudba in sejemski popust

Sejemsko prizorišče je tako bogato, da bomo zanj, če se bomo z izdelki želeli natančneje seznaniti, porabili ves dan. Izbira je resnično velika, ponudba pa sega od vgradnih omar, stilnega pohištva, dekorativnih tkanin, sedežnega, oblazinjenega in ploskovnega pohištva, vzmetnic, spalnic, kuhinj, kopalnic, kaminov, talnih oblog, masažnih stolov, senčil, ogrevalnih sistemov do gradbenih materialov in stavbnih elementov.

Ob pestrosti ponudbe velja izpostaviti tudi razstavi Namizne pokrajine in borzo Top ideje. Na slednji mladi oblikovalci predstavljajo svoje rešitve in se nadejajo zanimanja trga. Posebno so nas navdušile luči, katerih senčila so izdelana iz odpadnih plastičnih vilic, takšnih, ki jih uporabljamo na piknikih. Avtorica Eva Bračič je izdelek poimenovala 4K 4U. Zanimivi so tudi obešalniki rastlinskih oblik, ki nosijo značilno ime Poganjek, iz Power and Art Designa.

Če v bližnji prihodnosti načrtujete nakup kakega pohištvenega kosa, velja sejem vsekakor obiskati. Razstavljavci ponujajo sejemski popust, ki pri nekaterih znaša tudi 20 odstotkov.

Fotogalerijo si oglejte tukaj.