Nekateri menijo, da so preproge v stanovanjih odveč, predvsem zato, ker jih ni enostavno vzdrževati in se v njih nabira prah. A preproga ni namenjena le prekrivanju tal; v prostoru zadržuje tudi toploto in je učinkovit okrasni detajl.

pr2.jpg

Pravila za opremljanje prostorov s preprogami

Pred nakupom nove preproge premislite o njeni velikosti, ki naj bo sorazmerna z velikostjo, barvami in oblikovno zasnovo sobe. Prevelika preproga bo majhen prostor »zadušila«, zato je bolje, da tla prekrijete z več manjšimi kosi. Te boste po sobi tudi lažje premikali.

pr1.jpg

Idealno je, da preproga v dnevni sobi sega do sedežne garniture. Nanjo postavite fotelje in mizo. V jedilnici je dovolj, če preproga sega do robov jedilnih stolov, kar je praktično, saj bo odmikanje stolov od mize neslišno.

jedilnica.jpg

V spalnici je najbolje položiti preproge bočno ob postelji. Izberite takšne v barvi pohištva. Če je tem prostoru mizica za ličenje, postavite pod njo ali pod tabure preprogo enake barve. V večji spalnici jo lahko položite tudi pred posteljo, nikakor pa ne pod njo.

spl.jpg

V kopalnico spadajo preproge manjših dimenzij, ki segajo do umivalnika, kadi in stranišča; lahko pa postavimo tudi eno večjo. Izberimo pralne materiale, ki niso občutljivi na vlago.

kopalnica1.jpg

Preproga v otroški sobi je odlična ideja. Prekrijmo z njo kvsa tla. Tako se bo otrok lahko nemoteno plazil po tleh, igral in ležal, kjer koli se mu bo zahotelo. Dobra izbira so preproge iz naravnih vlaken pisanih barv.

hodnik.jpg

V hodnikih najpogosteje srečujemo ozke preproge, ki so usklajene z barvo sten. Naj bodo usklajene z barvo pohištva v prostoru, saj je tako videti najlepše. Ne bojte se oblik, barv in struktur – igrajte se in podarite domu poseben videz.

Čiščenje in vzdrževanje preprog

Najpomembnejši nasvet pri vzdrževanju preprog je zagotovo redno sesanje in čiščenje, vendar pa lahko s pretiravanjem uničimo vlakna in dosežemo povsem nasproten učinek. Vsaka nova preproga pušča dlačice, zato jo nekaj časa ne sesajte in ne ščetkajte, saj lahko izdelek  hitro poškodujete.

ciscenje1.jpg

Preprogo je priporočljivo pogosto premakniti, da zabrišemo sledi pohištva. Odtise prelikajte z vročim likalnikom, pod katerega ste postavili močno mokro krpo, potem pa ga skrtačite. Preprogo vedno krtačimo v smeri dlačic.

Če morate preprogo za nekaj časa umakniti, jo zvijte. Z vsakršnim drigačnim zlaganjem jo lahko poškodujete. Če se je prelomila, jo rahlo navlažite z vodo, potem pa vso površino obtežite s težkimi predmeti. Če se preproga para po robovih, jih prešijte s transparentno nitjo in prelikajte.

dnevna1.jpg

Naravne sestavine učinkovite tudi pri čiščenju preprog

Obledelo barvo boste osvežili, če boste preprogo posuli s soljo, tesno zvili in pustili stati čez noč. Naslednji dan jo dobro stresite in posesajte. Pomešajte tri žlice kisa z nekaj kapljicami eteričnega olja sivke in pol litra vode. Gobo za čiščenje pomočite v raztopino in z njo obrišite vso površino.

Madeže je najbolje očistiti takoj. Prekrijte jih z brisačo ali drugo tkanino, ki ste jo namočili v čistilno sredstvo,  in madež rahlo zdrgnite. Sredstva za čiščenje nikar ne nanesite neposredno na preprogo. Uporabite lahko naravno čistilno sredstvo iz zmesi sode bikarbone, limone in mineralne vode.