Kako se zoperstaviti takšnemu vedenju? Kako jasno poudariti, da so vrt, kmetija, sadovnjak ali le dvorišče v lasti nekoga? Ena izmed možnih in najpogostejših rešitev je postavitev pravilne ograje. Ta ustvarja psihološko mejo, prepreko, ki »nepovabljenim« daje vedeti, da na ograjenem območju niso dobrodošli. Najcenejše in najbolj učinkovite so vsekakor žične ograje. Njihova ponudba  je iz leta v leto bogatejša.

Gostota mreže

Ograje morajo služiti različnim namenom. Varovale naj bi otroke, ogradile živali, vrtove, parke ali le parcele. Gostota mreže oziroma razmik odprtin v ograji sta narejena glede na stopnjo zaščite. Bolj gosta ko je mreža, bolj je učinkovita. Pri izbiri velikosti odprtin se ravnajte po velikosti »napadalca«, pred katerim želite posestvo zaščititi: mačka, pes, večja žival... Na voljo so tudi takšne ograje, ki imajo ob spodnjem robu manjše odprtine v primerjavi z zgornjim delom. Manjše živali se tako ne morejo izmuzniti v notranjost, varčujemo pa tudi pri porabi materiala. Takšen primer je ograja, ki jo uporabljajo ob avtocestah.

Premer žice določa čvrstost ograje

Notranji premer žice je ena najpomembnejših karakteristik ograjne čvrstosti. Na vsakem zavitku ograje je ta podatek napisan v milimetrih. Premer plastificirane žice je označen z dvema oznakama: najprej je označen zunanji premer, nato pa še notranji. Premer poleg gostote mreže definira tudi ceno ograje. Manjše kot so odprtine in debelejša kot je žica, več boste plačali.

Ograja mora ostati trdna več let

Videz dobre ograje mora ostati nespremenjen več let. Valovitost prečnih žic je poleg tega, da olajša odpiranje mreže med postavitvijo, namenjena tudi omejevanju negativnih posledic raztezanja med zimskimi in letnimi temperaturami. Tako se  mreža po morebitni deformaciji spet napne. Med postavitvijo je pomembno nadzorovati, da je valovit del žice obrnjen navzdol. Tako bo voda odtekala z žice oziroma se ne bo zadrževala v varjenih delih.

Dvojni rob za dodatno moč ograje

Dve vrsti horizontalno varjenih žic na zgornjem in spodnjem zunanjem robu ograje zagotavljata pravilno napetost med postavljanjem. Z njima dosežemo dodatno odpornost mreže na točkah, ki so najbolj izpostavljene najrazličnejšim deformacijam med letom.

Pravo ograjo bomo izbrali le, če bomo poznali tudi tehnične lastnosti posameznih varoval.

Vrste žičnatih ograj

Elektrovarjene ograje so izjemno čvrste. Žice so varjene in pocinkane, nazadnje pa še plastificirane. Ponavadi jih prodajajo v zvitkih po 25 metrov. Če takšni ograji dodamo še ograjne panele, dobimo izjemno čvrst varovalni sistem.

Najpomembnejša lastnost pletenih ograj je njihova prilagodljivost na vsakršen teren. Čvrstost dosežemo z zateznimi žicami in ograjnimi stebrički. Te praviloma postavimo v razmiku 2,5 metra, gosteje postavljeni pa dajejo ograji večjo čvrstost.

Življenjska doba žičnih ograj pri različnih proizvajalcih ni vedno enaka. Temu dejstvu namenite kar nekaj pozornosti, če ne želite, da bi  ograjo že v kratkem prekrila plast rje.