Vpliv stresa na zdravje je dobro znan: slabša prebava in metabolizem, debelost, naglo hujšanje, porušeno hormonsko ravnotežje, bolezni srca in ožilja, diabetes… Imunski sistem je zaradi stresnega načina življenja oslabljen. Pomanjkanju vitaminov in mineralov, ki bi nam v boju telesa proti tej nadlogi lahko pomagali, je po navadi vzrok neprimerna »stresna hrana«. Zakaj ne bi v jedilnik vnesli več zdravih sestavin, ki nam bodo pomagale k boljšemu počutju in večjemu zdravju?

Rjavi riž pripomore k sproščanju hormonov sreče, serotonina in norepinefrina, ki sta odgovorna za dobro počutje. Rjavi riž je bogat s kalijem, fosforjem, in fitokemijskimi snovmi, ki pomagajo znižati holesterol.

Avokado vsebuje  v primerjavi z drugimi sadeži mnogo več beljakovin, kalija, magnezija, folne kisline, vitamina B in E ter betasitostreola - fitokemične snovi, ki pomaga zmanjševati holesterol.

Mandlji so idealna hrana za krepitev srca. Vsebujejo magnezij, ki je pomemben za vzdrževanje adrenalnih funkcij, vitamin E, ki pomaga pri obrambi organizma, ter vitamine skupine B, ki vplivajo na umiritev organizma. Mandlji pospešujejo cirkulacijo, njihovo olje pa uravnava krvni tlak. Podobne lastnosti imajo tudi pistacije in orehi.

Modre ribe vsebujejo mnogo omega-3 esencialnih kislin, ki so odlične v boju z depresijo, saj vplivajo na kemično neravnovesje v možganih, ki povzroči  depresijo. Modre ribe naj bodo na jedilniku trikrat tedensko, s čimer bomo poskrbeli za zdravje srca ter znižali hormone stresa, kot sta kortizol in adrenalin.

Banane so bogate s kalijem in vitaminom B6, magnezijem ter vlakninami. Vsebujejo aminokislino triptofin, ki naš organizem sprošča na naraven način. Banane so idealne za vse, ki jih muči nespečnost.

Kumare hladijo jetra in izboljšajo hormonsko ravnotežje. Ta zelenjava je ena izmed glavnih sestavin napitkov za čiščenje organizma.

Zelena listnata zelenjava vsebuje magnezij in kalij in je znana po dobrodejnem vplivu na telo. Premajhen vnos kalija lahko povzroči migreno in občutek utrujenosti, ki sta pogosta znaka stresa.

Sončnična in sezamova semena naj bi redno dodajali prehrani. Bogata so z vitamini skupine B in E, vsebujejo magnezij, folate, selen in naravne beljakovine.

Tudi morske alge so pomembna protistresna hrana. Vsebujejo kar 60 odstotkov beljakovin in hranila, ki ugodno delujejo na živčni sistem. Z njimi lahko nadomestimo izrazito večjo porabo hranil, ki se izkazuje, kadar smo pod stresom.