Prihrankov nam ni nikdar dovolj. Kadar nismo v krizi, razmišljamo, kaj vse bi si lahko privoščili, če bi imeli več denarja. Pripravili smo vam nekaj nasvetov za enostavnejšo uresničitev želja in ciljev.

Pametno ravnanje z elektriko

S preudarno porabo električne energije lahko mesečne stroške znižamo za polovico. Likanje, sesanje, strojno pranje perila in posode je najbolje opravljati, ko imamo na voljo cenejši električni tok. Privarčevali bomo tudi z ugašanjem luči v prostorih, ki jih trenutno ne uporabljamo, praktična rešitev pa je tudi zamenjava klasičnih sijalk z varčnimi.

Tudi grelniki vode porabijo veliko električne energije, vendar pa lahko varčujemo tudi pri ogrevanju vode. Manjše, ki so po navadi v kuhinjah, je najbolje izključiti, kadar ne potrebujemo tople vode. Pri grelnikih večjih dimenzij, ki morajo biti ves čas vključeni, pa lahko prihranimo tako, da znižamo temperaturo, kadar tople vode ne potrebujemo.

Gorivo pod nadzorom

Gorivo je eden izmed večjih stroškov vsakega gospodinjstva, vendar pa lahko porabo učinkovito zmanjšamo s pazljivo vožnjo. To pomeni, da ne pretiravamo s hitrostjo in vozimo zmerno. Kadar stojimo v koloni dlje kot minuto, motor izključimo. Avto redno servisirajmo, klimatska naprava pa naj bo vključena le v nujnih primerih. Pnevmatike naj bodo napolnjene v skladu s predpisi. Vedite, da s prevozom težke prtljage porabite tudi več goriva, zato se ne prevažajte s polnim avtomobilom. Prav tako ni nujno, da je vaš zbiralnik  vedno poln goriva.

Pazljivo z ogrevanjem

V zimskem času so računi za ogrevanje ena izmed največjih obremenitev gospodinjstva. Prihranite lahko tako, da temperaturo na termostatu namestite  na največ 19 stopinj Celzija. Strokovnjaki priporočajo namestitev termostatskih ventilov v hišah s slabo toplotno izolacijo. Prostore, ki niso v uporabi, ogrejte na 15 stopinj Celzija, ponoči pa temperaturo znižajte v vseh prostorih.

Za kar najboljši pretok toplote je priporočljivo, da je pohištvo odmaknjeno približno deset centimetrov od radiatorjev. Oken v ogrevanih prostorih ne odpirajte. Prezračite jih, ko je ogrevanje nastavljeno na minimum ali je izključeno.

Telefoniranje in internet

Velik strošek predstavljata tudi telefonija in internet.  Prvi korak v poplavi fiksnih in mobilnih telefonskih paketov je dobra informiranost o možnostih in cenah, šele potem izberite ponudbo. Marsikateri operater ponuja brezplačne klice znotraj svojega omrežja, kar se včasih obrestuje. Prav tako ni slaba izbira enega operaterja, pri katerem lahko hkrati naročimo telefonske, internetne in televizijske storitve. Po navadi prinaša takšna ponudba številne ugodnosti in nižje cene.

Poiščite banko z ugodnimi plačilnimi pogoji

Pametni izbor bančnih storitev vam bo prav tako pomagal prihraniti denar, saj vse banke nimajo enakih cen. Strošek vodenja bančnega računa stane od enega evra naprej. Različne so tudi cene posameznih paketov, zato boste v različnih bankah za enako bančno ponudbo odšteli različne zneske. Zelo različne so tudi cene odpiranja in zapiranja računov, internetnega bančništva ter drugih storitev. Zato je priporočljivo, da se pri različnih bankah pozanimate o cenah, potem pa izberete tisto, ki vam bo pomagala prihraniti kar največ denarja.

Vse več ljudi plačuje račune prek interneta, saj so provizije manjše, prihranite pa tudi čas in veliko papirja.

Rešite se dolgov

Pred začetkom vsakega varčevanja se je treba rešiti dolgov. Najbolj nevarni so tisti z visokimi obrestmi. Finančni strokovnjaki priporočajo, da se izogibate plačevanju s kreditnimi karticami, saj so obresti precej visoke. Če brez njih ne morete, obdržite le eno, tisto z najnižjo obrestno mero. Sicer pa je dokazano, da pri plačevanju z gotovino zapravimo manj denarja, saj se dejanske porabe bolj zavedamo.