V svetu in pri nas je že nekaj časa opazen trend porasta prodaje oljenega in krtačenega parketa. Na njegovo popularnost vpliva tudi vedno večja ekološka ozaveščenost ljudi. Olje-vosek, ki se uporablja za obdelavo površine, je iz naravnih olj z dodatkom čebeljega voska, nima škodljivih emisij in je brez vonja. Krtačenje por v lesu pa prispeva k večji trdnosti.

Ko olje pri obdelavi pronica v les, ga zaščiti oziroma stabilizira. Vosek praviloma ostane na površini, preprečuje vdor vlage ter zavira nastajanje in sledi madežev. Iz navedenih razlogov je oljen parket bolj naravnega videza, prijetnejši in toplejši za hojo ter naravno svilnatega videza. Morebitne praske in odrgnine so manj vidne, če že nastanejo, jih lažje saniramo, ker ni potrebno brušenje celotne površine. Uporaba olja poudari tudi teksturo in ton lesa.

Še največ dvomov in vprašanj se poraja glede čiščenja in vzdrževanja oljenega parketa. Na splošno lahko upoštevamo naslednja navodila:

Tla očistimo s sesalnikom in vlažno krpo. Odstraniti moramo vse delčke in prah. Nato enakomerno nanesemo olje. Pazimo, da odvečno olje odstranimo z absorpcijsko krpo. Pustimo sušiti toliko časa, kot piše v navodilih proizvajalca, običajno traja eno do štiri ure, odvisno pa je tudi od temperature in vlage v prostoru ter splošne klime. Ko se olje dobro posuši, ga lahko še poliramo, vendar drgnjenje ni potrebno. Parketu tako osvežimo videz in odpornost, predvsem pa mu podaljšamo življenjsko dobo. Postopek čiščenja in oljenja izvajamo po potrebi, odvisno od frekvence uporabe prostora.

V podjetju EFCOM d.o.o. ponujamo širok izbor oljenega in krtačenega parketa ter namenska sredstva za nego. Za čiščenje in nego priporočamo visokokakovostne izdelke dobavitelja Boxler, še posebej uporabo izdelka Hartwachs Oil Plus. Po izkušnjah uporabnikov se ta izdelek uporablja tudi v pečarstvu.

Mojca Krebs