Toplotna izolacija in njen namen

Osnovni namen toplotne izolacije je zmanjšati prevod toplote iz ogrevanega prostora v neogrevano zunanje okolje ali iz ene sobe v drugo. Preprosto povedano, toplotn- izolacijski materiali imajo nizek koeficient toplotne prevodnosti, v zgradbe pa se vgrajujejo zaradi toplotne zaščite v zimskem času. Namen kvalitetne toplotne izolacije ni le znižanje stroškov ogrevanja, temveč zagotavljanje ugodne bivanjske klime – notranje temperature in vlažnosti zraka.

Najučinkovitejši in najpogostejši izolacijski materiali

Danes za toplotno izolacijo hiš večinoma uporabljamo mineralno volno in polistirene. Učinkovitost je odvisna predvsem od nanosa na določenem delu stavbe in od pričakovanih mehanskih, klimatskih ter drugih obremenitev. Mineralna volna je eden najbolj učinkovitih toplotno-izolacijskih materialov, ki stavbo tudi zvočno izolira in protipožarno zavaruje. To je predvsem značilno za novo generacijo mineralne volne, ki je izdelane na osnovi naravnih in ne umetnih veziv.

Kamena volna je prav tako zelo kvalitetna rešitev za toplotno, zvočno in protipožarno izolacijo zunanjih zidov in streh; steklena volna se uporablja kot izolacijski material za sisteme pregradnih sten in streh, ekstrudiran polistiren pa je zelo kvalitetna rešitev za izolacijo kletnih sten in tal, kjer obstaja večja nevarnost za vdor vode in  vlago. V praksi je močno razširjena tudi raba ekspandiranega polistirena, predvsem zaradi ugodnih cen.

Stroški namestitve toplotne izolacije v hiši

Stroški dobre izolacije v družinski hiši predstavljajo le 6 do 7 odstotkov cele investicije v stavbo. Zanjo je denar vsekakor dobro nameniti, saj se investicija dolgoročno gledano povrne. Navsezadnje pa lahko z dobro izolacijo prihranimo najmanj 50 odstotkov stroškov v primerjavi z enakim, a neizoliranim objektom. Z nanosom debelejše izolacije, ki je v skladu z veljavnimi predpisi, montažo kvalitetnega prezračevalnega sistema in primerno zračnostjo stavbe pa se prihranki gibljejo okrog 70 do 80 odstotkov.

Stroški investicije naj bi se pri dražjih energentih (električna energija) povrnili v dveh letih in pol ali treh in pol do štirih letih, če kot energent uporabljamo zemeljski plin.

Če objekt ni toplotno izoliran, lahko zidove kvalitetno izoliramo s postavitvijo toplotne izolacije čez obstoječo fasado. Površino je prej treba dobro pripraviti, odstraniti obrabljene votle dele in jo izravnati. Potem namestimo sistem toplotne izolacije, kot je na primer kamena volna. Projekt finančno ni velik zalogaj, energetski prihranki pa so veliki.