Plesoča hiša

Praška znamenita »plesoča hiša« je delo češkega arhitekta s hrvaškimi koreninami Vlada Milunića in kanadskega zvezdnika med arhitekti Franka Gehryja. Začetek gradnje sega v leto 1994, stavba pa je bila končana dve leti kasneje.

Neklasična oblika je bila še nekaj več kot dobrim desetletjem precej kontroverzna. Takratni predsednik Vaclav Havel, ki je desetletja živel v bližini, je gradnjo podpiral in upal, da bo stavba postala center kulture. Svoje originalno ime Fred in Ginger je dobila po  slavnem hollywoodskem plesnem paru Fredu Astairu in Ginger Rogers.

Piano hiša

Na Kitajskem je cel kup nenavadnih stavb; ena izmed njih je tudi "klavirska" hiša, ki stoji v provinci Anhui. Do prostorov v obliki klasičnega klavirja se vzpnemo po tekočih stopnicah v "prizidku" v obliki violine. V stavbi so predstavljeni številni načrti mesta in razvojne priložnosti province. Vlada upa, da bo tako pospešila razvoj mest v tem delu sveta.

Knjižnica iz knjig

Parkirna hiša knjižnice v Kansasu se ponaša z vpadljivo zunanjščino, ki jo sestavljajo knjige velikih dimenzij. Arhitekti so za postavitev izbrali vplivna dela, ki v svojih zgodbah opisujejo zgodovino mesta.

Tajski robot

Kje drugje kot na Tajskem bi stala stavba v obliki robota iz 80. let prejšnjega stoletja. Arhitektura je simbol računalniškega napredka v tem koncu sveta, tehnološke modernizacije in odziv na neoklasično ter postmoderno arhitekturo. Končana je bila leta 1986.

Modra stavba

Znamenita modra stavba v Rotterdamu je že dolgo časa zapuščena in je namenjena rušenju. Nekoč je bila ena najbolj neopaznih arhitektur v mestu, potem ko so jo prebarvali na modro, pa je postala med najbolj fotografiranimi. Meščani so z lokalnimi možmi dosegli dogovor, da bo hiša modra tako dolgo, dokler ne bo izdelan nov gradbeni načrt.

Ukrivljena hiša

Poljski arhitekt Szotynscy Zaleski je navdih za svojo nenavadno mojstrovino našel v ilustracijah umetnika Pera Dahlberga, ki se je v Sopotu mudil kot na obisku. Ena najbolj očarljivih stavb na Poljskem se razprostira na površini 4000 kvadratnih metrov v bližini nakupovalnega centra Rezydent v Sopotu.

Fotogalerijo si lahko ogledate tukaj.