S senčniki in tendami lahko terase zaščitimo pred vročino, pa tudi pred krajšimi nalivi. Njihova prednost (in tudi slabost) je ta, da so premični, zaradi česar imamo možnost odstreti streho pogledu na nebo, hkrati pa jih moramo ob večjem neurju ali močnejšem vetru pospraviti.

Soltis za sonce, akril tudi za dež

Tende so primerne praktično za vsak balkon ali teraso. Primož Erce iz podjetja Tehrol razlaga, da jih v grobem delimo glede na vrsto tkanine in mehanizem. »Stranke se najpogosteje zanimajo za tende iz platna, premazanega z akrilom, ki ne prepušča vode. Na voljo so tudi tende iz screen ali soltis tkanin, ki ponujajo dobro toplotno izolacijo. Na razpolago je več kot 200 barv in vzorcev. Svetlejše barve absorbirajo manj toplote kot temnejše, zato je pod njimi manj vroče.« Tende iz soltisa so primerne za soncu zelo izpostavljena mesta, kjer težava ni le pomanjkanje sence, temveč tudi zadrževanje toplote – soltis je prepustna tkanina, ki je v primerjavi z akrilnim platnom tudi bolj odporna proti vetru. Platna so med seboj šivana ali varjena. »Varjena akrilna platna, kjer se dva kosa blaga zvarita, ne prepuščajo vode, v nasprotju s šivi, ki se izrabijo in postanejo prepustni,« dodaja Erce.

Glede na način zapiranja so tende lahko klasične, polkasetne ali kasetne. Pri klasičnih tendah sta mehanizem in tkanina odkrita. Polkasetne tende zaščitijo tkanino, kasetne pa tako mehanizem kot tudi tkanino, ki se zložita v tako imenovano kaseto.

Strah pred burjo je včasih odveč

"Ko delamo izmero, izberemo vzorec oziroma barvo tkanine na mestu samem s pomočjo vzorcev. Ujemati se mora tako s ploščicami kot s fasado, končna odločitev pa je prepuščena uporabniku,« pojasnjuje Erce. »Tendo imamo lahko odprto praktično ves čas. Če se platno zmoči, ni težav, le posušiti se mora, preden ga zvijemo. Na tak način preprečimo, da bi nam začelo plesneti. Večje težave predstavlja veter, ki lahko visečo tendo resno poškoduje. Strankam običajno svetujemo, da se odločijo za elektromotor s sprejemnikom, ki tendo ob večjih sunkih vetra avtomatsko zapre. Vetrnica beleži hitrost denimo med 5 in 45 km/h in oddajnik takoj, ko veter preseže določeno hitrost, sporoči motorju, da tendo zapre.« Elektromotor ima lahko vgrajen tudi sprejemnik za javljanje dežja in sonca. Na tak način se izognemo neprijetnim situacijam, ko nismo doma in nas vreme preseneti.

Senčimo se sicer lahko tudi pod tendo, ki ima rolo speljan do tal in je bolj odporna proti vetru, ali pa si omislimo fiksno tendo v obliki nadstreška. Tende lahko navijamo ročno ali z elektromotorjem prek daljinskega upravljalnika ali stikala. Odločitev je odvisna predvsem od dolžine tende, saj za meter dolgo tendo skoraj ne potrebujemo elektromotorja, za daljše dimenzije pa se zagotovo splača, obstaja pa tudi kombinirano upravljanje, ki koristi, če denimo zmanjka elektrike.

Streha, ki ne potrebuje vzdrževanja

Tende praktično ne potrebujejo vzdrževanja, pojasnjuje Erce. V primeru, da na akrilnem platnu nastane plesen, tende ne smemo čistiti s čistili, saj uničujejo impregnacijo in naredijo tkanino prepustno za vodo. »Življenjska doba naših tend je vsaj deset let, stranke pa se morajo zavedati, da niso vse tende enake kakovosti. Cena je odvisna od dimenzij in dodatkov, giblje pa se od 1000 evrov naprej, skupaj z materialom, dostavo in montažo,« dodaja Erce in poudarja, da so tende po naročilu bistveno boljše kakovosti kot že narejene tende, ki jih kupimo v trgovinah. Poleg tega imajo tende po naročilu poleg bogate izbire barv in strokovne montaže tudi večletno garancijo, kar je zagotovo velika prednost.