Slogan letošnje prireditve Nov veter v vašem domu napoveduje spremembe, sveže ideje in novosti. Teh bo letos kar nekaj. Prva, natečaj Top ideje, bo predstavila idejne rešitve mladih oblikovalcev in oblikovalk s področja bivanjske kulture. Na letošnji borzi oblikovanja Top ideje se bo predstavilo več kot 40 mladih, še neuveljavljenih oblikovalcev in arhitektov z množico idejnih projektov, ki zajemajo različne elemente bivanjskega okolja: pohištvo, luči, obešalnike, drobne namizne predmete.

Razstava bo na ogled v Marmorni dvorani, kakovost, vrednost in inovativnost predstavljenih idej pa bodo v času sejma Ambient Ljubljana določili kupci idej. To so proizvajalci, posamezniki iz gospodarstva, industrije in trgovine… Pobuda Gospodarskega razstavišča, da organizira prvo borzo oblikovanja v Sloveniji, oblikovalcem omogoča javno predstavitev njihovega dela, vsem udeleženim pa nujen dialog, ki je pomemben za oblikovalsko stroko, slovensko gospodarstvo in končnega potrošnika.

Namizne pokrajine znanih oblikovalcev in arhitektov

Druga novost letošnjega sejma je projekt namizne pokrajine, ki poteka v sodelovanju z revijo Ambient. Predstavljene bodo različne zgodbe predmetov za jedilno mizo. Znani slovenski oblikovalci in arhitekti - Špela Hudnik in Peter Vezjak iz biroja Monochrome arhitekti, Matija Bevk in Vasa Perović, Bevk Perović arhitekti, modna oblikovalka Almira Sadar s Silvio Jerman ter Andreja in Marko Japelj iz Ateljeja Japelj – bodo skupaj s podjetji in trgovinami, ki ponujajo dodatke za dom, opremili jedilne mize in predstavili svoj pogled na serviranje obrokov. Umetniško zasnovane mize, pravcate galerije v okviru doma, bodo na ogled v vhodni avli razstavišča.

Podelitev nagrad za najboljše oblikovalske rešitve

Organizatorji sejma bodo znova podelili nagrade desetim najboljšim oblikovalskim izdelkom (Top Ten), med njimi pa bo žirija izbrala tudi najboljšega (Top of the Top). Za inovativnost in kreativnost nagrajeni izdelki bodo na ogled v avli dvorane Kupola. Podelili bodo tudi  zlato plaketo revije Naš dom ter priznanje za dosežke na področju oblikovanja Društva oblikovalcev Slovenije.

Spomnimo se  v lanskem letu nagrajenih izdelkov, ki so z vrhunsko izvedbo, funkcionalnostjo, tehnološko inovativnostjo in kreativnostjo navdušili in še vedno navdušujejo, predvsem pa s svojim namenom izboljšujejo bivanjsko kulturo.

Nagrade Top Ten 2009

• Podjetje ETIS d.o.o. Ljubljana, za kuhinjsko napo ELICA OM SPECIAL EDITION, oblikovalec Elica team design
• Podjetje IKONA ARHITEKTURA d.o.o. in POHIŠTVO APAČE d.o.o., za mladinsko in otroško sobo Flex, oblikovalka Barbara Selinšek
• Podjetje KOLPA d.d., METLIKA, za mizo Simple, oblikovalka Gordana Marinko Vinski
• Podjetje LIP RADOMLJE d.d., za mizo in klop East Village XXX, oblikovalec X PAND Avstrija
• Podjetje MAREMICO d.o.o., za patentirano modularno ležišče Leticia, oblikovalca Tine in Emil Marinšek
• Podjetje ODEJA d.o.o., za kolekcijo Nostalgia, oblikovalka Maja Tomažič
• Podjetje OSM POHIŠTVO d.o.o., za otroško pohištvo Živahne živali – Slon, proizvajalcev BOLETTE BLÆDEL IN LOUISE BLÆDEL
• Podjetje PARON d.o.o., za studijski stol Waati Orpheus, oblikovalca Vasja Grabner in Avguštin Penič
• Podjetje POBLES d.o.o, za kuhinjo Partes, oblikovalka Mateja Cukala
• Podjetje SVEA LESNA INDUSTRIJA, d.d., za kuhinjo Tulipana 3, oblikovalec Darko Šurina

Nagrado Top of the Top, najboljši med najboljšimi, je mednarodna komisija podelila podjetju Pobles za kuhinjo Partes oblikovalke Mateje Cukala.

Lanskoletne nagrajene izdelke si oglejte tukaj.