Velika postelja ne bo problem

Seveda si lahko privoščimo posteljo večjih dimenzij. Nekateri strokovnjaki namreč opozarjajo, da Slovenci spimo na preozkih ležiščih. Omislimo si lahko enostavno, futonsko posteljo s širokimi dimenzijami in stranskimi dodatki, kot so denimo nočne omarice, povezane s posteljnim okvirjem. Nočne omarice v manjših spalnicah niso vedno najbolj prikladne, v večjih pa z njimi ne bi smelo biti težav. Nanje odlagamo revije in knjige, v predalu se znajdejo zdravila in na površini zasenčena svetilka ter kozarec z vodo.

Postelja z baldahinom je možna le v spalnici, ki ima tudi dovolj visok strop. Mnogi jo imajo kot del bolj rustikalne spalnične opreme ali pa kot del stilne opreme iz določenega zgodovinskega obdobja. Postelja v prostrani spalnici je lahko tudi okrogla – pravzaprav je takšna spalnica tudi edina primerna za takšno ležišče. Lahko jo postavimo v središče spalnice in s tem pojasnimo poglavitno vlogo, ki jo ima prostor. Odločitev, ali bomo imeli funkcionalno, romantično ali stilno opremljeno ležišče, je v večjem spalnem prostoru prepuščena izključno uporabniku.

Spalnica brez masivnih omar

Za prostornejše spalnice so garderobne sobe zelo primerna rešitev. S tem se izognemo pogledu na omare, spalnica pa lahko postane izključno spalni in ne tudi skladiščni prostor. Garderobno sobo je mogoče oblikovati že z minimalnimi popravki – pregradno steno in vgradnimi omarami, ki ne potrebujejo nujno vrat. Oblačila in druge stvari, ki jih spravljamo v spalnici, so tako bolj pregledni. Ločen garderobni prostor zahteva drugačno osvetlitev kot spalnica. V spalnici mora biti luč diskretna in umirjena, garderoba pa naj bo čim bolj osvetljena, zlasti če se bomo v garderobni sobi tudi preoblačili pred ogledalom. V garderobnem prostoru lahko izkoristimo obe daljši steni izključno za omare, med njima pa pustimo prost prehod.

Dodatki za razvajanje

Spalnico lahko z malo domišljije hitro spremenimo v večfunkcionalni prostor uživanja. Če imamo to možnost, si za pregrado iz steklenih kock v spalnici vgradimo masažno kad ali tuš, morda na posebnem podstavku. Prostoru lahko namenimo tudi manjši hladilnik za prigrizke, športne rekvizite oziroma domačo telovadnico ali elektronsko zabavo s televizorjem ali igralnimi konzolami – skratka vse, s čimer bi si lahko povečali udobje.

V nekdanjih spalnicah je bila psiha – nizka miza z ogledalom – skoraj obvezni dodatek. Danes je skorajda izrinjena iz spalnične opreme, čeprav v večjih, zlasti stilno opremljenih spalnicah deluje uporabno kot mizica za ličenje, ki je v najboljšem primeru postavljena nasproti okna. Spalnice ne uporabljamo samo za spanje, zato razmislimo, kako bi lahko dodaten prostor izkoristili za čim več prijetnih trenutkov, s katerimi si bomo izboljšali počutje – to velja tako za pohištveno opremo kot za talne in stenske obloge, razsvetlitev in dekoracijo.

Spalnica za romantike

Oprema romantične spalnice je nekoliko podobna opremi, ki so jo uporabljali naši predniki – ogromna postelja z baldahinom, postelja s kovinskim okvirjem ali z visokim naslonom, svetli poudarki na steni in pohištvu. Takšna oprema zahteva tudi ustrezne tekstilne elemente – daljše zavese, veliko mehkih blazin in svetle barve tako na pohištvu in stenah kot na posteljnini in dodatkih v podeželskem slogu. Starinske omare, ki jih »recikliramo«, ali omare v kompletu stilnih spalnic so običajno nižje od sodobnih garderobnih omar, v katere pospravimo praktično vse. Za romantično vzdušje poskrbijo tudi dodatki – sveče različnih velikosti, vaze, pridušena svetloba iz svetilk ob postelji, namesto baldahina pa enostavna podstropna zavesa.