Če smo si že od nekdaj želeli določeni bodisi pohištveni bodisi okrasni element, je prav, da mu namenimo svoj prostor že takoj, ne pa da kasneje ugotovimo, da je prav za ta element zmanjkalo prostora ali pa da je utesnjen med preostalim pohištvom.

Sodobna novogradnja narekuje večje dnevne prostore, ker je tudi sodobno oblikovano pohištvo, izdelano v minimalističnem slogu, večjih dimenzij.
Ljudje se pogosto odločajo tudi za nadstandardne oblike prostorov, kot so denimo polkrožne stene, nepravilni koti, različni nivoji tal…

Zasnovi prostora prilagojeno pohištvo

Da zadostimo arhitekturni izvedbi hiše, je pomembno, da tudi notranje pohištvo oziroma sedežno garnituro kar najbolj prilagodimo zasnovi prostora. Ker novodobna zgrajena hiša že navzven zbuja pozornost, z atraktivno sedežno garnituro poskrbimo, da bo taka tudi notranjost dnevne sobe.

Ker pri večjih dnevnih sobah nismo tako omejeni s prostorom, lahko damo prosto pot svoji domišljiji. Pri izbiri sedežne garniture nam lahko pomagajo tudi določene publikacije, kot so revije s področja oblikovanja, internetne strani …

Za dnevno sobo večjih dimenzij je pomembno, da to prednost izkoristimo in jo opremimo tako, da prostor daje videz razsežnosti. To dosežemo, če prostoru pustimo, da diha, kar pomeni, da lahko sedežna garnitura stoji tudi na sredini prostora in ni potisnjena do stene. S tem sicer optično malenkostno zmanjšamo prostor, vendar je to včasih pomembno tudi zato, da nimamo prevelike razdalje za gledanje televizije.

Detajli, preproge, barve...

Pri večjih prostorih igrajo pomembno vlogo tudi detajli, kot so na primer stoječe vaze, izdelane iz različnih materialov: lesene, pletene ali pa izdelane iz enakega materiala kot sedežna garnitura, kar se še bolj poistoveti k sedežni garnituri, kjer se lahko poigramo tudi z barvnimi kombinacijami materialov.

Za večje prostore igra pomembno vlogo tudi preproga, ki da prostoru posebno toplino. Velikost preproge naj bo v sorazmerju s sedežno garnituro, naj ne bo ne prevelika ne premajhna.

Pri prostoru, kjer sta združena kuhinja in dnevna soba, je zelo pomembna izbira barv. Pomembno je, da so barve usklajene, da ne pride do nasičenosti elementov različnih barv. Zato priporočamo sedežno garnituro v enobarvni tkanini ali usnju nevtralnih barv. Za popestritev pa lahko z drugimi kontrastnimi barvami kombiniramo detajle, kot so na primer preproga in okrasne blazine, ki se lahko ujemajo z barvo kuhinje, s tem pa dosežemo določeno skladnost prostora.

Tako pri večjih kot pri manjših prostorih se je treba držati reka »Manj je več«, kar pomeni, da prostoru pustimo prostor in ne zapolnimo prav vsakega kotička, ki nam ostane. Prav je, da prostor ohrani zračnost, s tem se bomo tudi mi bolje počutili.

Tanja Žakelj Kosmač, Pohištvo Žakelj