Zaščita stanovanj in hiš se med seboj razlikuje, saj je prva mnogo lažje zavarovati, za kar je po navadi dovolj postaviti že dobra vrata. Pri hišah imajo lopovi več vhodnih mest. Posebno ranljiva so zunanja stekla, ki grobo rečeno hišo varujejo le pred vetrom in hišo, ne pa tudi pred tatovi.

Strokovnjaki na področju varovanja vidijo prav v steklenih površinah eno izmed najbolj ogroženih točk na družinskih hišah. Svetujejo namestitev protivlomnih oken, ki naj bi učinkovito preprečevala vstop nepovabljenih oseb, ki bi vam utegnile ukrasti premoženje. Opcija so tudi blindirana okna.

Hišo učinkovito ščitijo pred tatovi

Protivlomna okna se od običajnih razlikujejo po kvalitetnih varnostnih okvirjev, ki so od standardnih mnogo bolj čvrsti in močnejši. Nameščeno imajo tudi ključavnico, ki onemogoči, da bi vlomilec odprl okenski okvir in vstopil. Kljub višji ceni so strokovnjaki prepričani, da je nakup tovrstne zaščite smotrn.

Če vlomilcu okna ne bo uspelo odpreti, ga bo morda poskušal razbiti, vendar pa mu bo protivlomna zaščita to preprečila. Steklo je namreč z notranje strani prevlečeno s transparentno zaščitno folijo, katere namen je preprečiti razpad stekla na  kose. Če na varnostnem steklu nastane razpoka, se to ne bo razletelo na tisoče kristalov, temveč bo, podobno kot je to pri avtomobilih, ostalo prilepljeno na okvir v enem kosu.

Odporna na mehanske vplive

Če bo tat še naprej vztrajen, bo morda folijo poskušal razrezati z nožem, vendar pa je ta odporna tudi na tovrstne mehanske vplive. Z rezanjem bo povzročil le dodaten trušč, ki bo privabil sosede. Tega pa si tat niti najmanj ne želi. Potem, ko bo izgubil že precej dragocenega časa, bo naposled le ugotovil, da se mu vlom ne splača.

Cena varnostnih oken je odvisna od modelov, vendar pa lahko z dobrim načrtovanjem prihranite denar. Protivlomna okna so nujno potrebna le v pritličju, medtem ko so okna v nadstropjih le redko tarča vlomilcev. Kljub višinski prepreki pa strokovnjaki svetujejo, naj nikar ne pozabimo na učinkovito zaščito balkonskih vrat.