V treh največjih slovenskih zavarovalnicah so nam potrdili, da je povpraševanje po zavarovanju živali v zadnjih dveh ali treh letih precej naraslo, medtem ko prej ni bilo tolikšnega zanimanja. Lastniki lahko pri Zavarovalnici Triglav, Zavarovalnici Adriatic in Zavarovalnici Maribor zavarujejo tako domače ljubljenčke kot tudi gospodarske živali (konje, govedo, kokoši, jelene, noje), bodisi samostojno ali v sklopu premoženjskih zavarovanj.

Poleg starostne omejitve tudi dobro zdravje

Medtem ko prvi dve zavarujeta pse, mačke, ptiče, plazilce in akvarijske ribe, imajo pri Zavarovalnici Maribor trenutno le ponudbo za pse in mačke. Poleg starostne omejitve, ki je odvisna od vrste živali, je obvezno tudi dobro zdravje živali. Pri Adriaticu je spodnja meja za zavarovanje psov in mačk tri mesece, zgornja pa izpolnjenih deset let, medtem ko pri Triglavu zavarujejo pse v starosti od 3 mesece do izpolnjenih 14 let ter pasemske mačke z rodovnikom v starosti od 6 mesecev do 8 let.

Osnovno zavarovanje pri vseh treh zavarovalnicah pokriva škodo zaradi smrti ali humane usmrtitve domače živali. S plačilom dodatne premije zavarovanje krije še zdravljenje živali v domačih (po dogovoru tudi tujih) veterinarskih ustanovah, odgovornost lastnika (denimo pasje ugrize), tatvino ali izginotje živali, izgubo njene namenske sposobnosti (če gre, recimo, za psa vodnika ali reševalnega psa) in podobno.

Višina premije za vsak primer različna

Zavarovalnice ponujajo veliko možnosti, ki so odvisne od želja in potreb lastnikov domačih živali, zato je tudi višina premije glede na tržno vrednost živali, razstavne dosežke ali delovne izpite zelo različna. Na svojih spletnih straneh objavljajo vse informacije o zavarovanjih in tudi preglednice za izračun premije glede na posamezen primer, zato vam svetujemo, da se pred sklenitvijo zavarovanja dobro pozanimate o možnostih. Načelno pa zavarovanje psa ali mačke stane od 15 evrov naprej in lahko za vrhunskega psa doseže nekaj sto evrov.

Po poročilih časnika Business Week porabijo Američani za svoje živalske ljubljence 41 milijard dolarjev na leto, povprečni stroški za vzgojo in oskrbo psa v prvem letu njegovega življenja pa po izračunih organizacije za zaščito živali ASPCA znašajo 1260 dolarjev. Ta znesek vključuje cepljenje, veterinarsko oskrbo, kastracijo ali sterilizacijo ter zdravstveno zavarovanje.

Vložek v zavarovanje živali se splača

Domači kosmatinci so po navadi zadnji, ki čutijo gospodarsko krizo; lastniki se raje prej odpovedo lastnim razvadam, kot da bi svojega Reksa prikrajšali za priboljšek. Pomembno pa je, da žival ohranijo zdravo, kajti če zboli, se veterinarski računi hitro kopičijo. Glede na stroške za zdravstveno oskrbo, ki že za letno cepljenje dosežejo nekaj deset evrov, se vložek v zavarovanje vsekakor splača.

Prva živalska zavarovalna polica po podatkih iz Wikipedije izvira iz leta 1890, ko je ustanovitelj švedske zavarovalnice Lansforsakrings Alliance Claes Virgin zavaroval konje in goveda. Prvo zavarovanje za ljubljenčka pa so prodali v Veliki Britaniji leta 1947. Britanija je sicer na drugem mestu po razširjenosti zavarovanj za hišne živali, prekaša jo le Švedska.