Uporaba bambusa je ekološka, saj se ta rastlina, za razliko od dreves – iz katerih izdelujejo standardni parket – obnavlja sama. Hkrati pa je bambusov parket zadnje čase pravi hit med talnimi oblogami. Tudi pri nas je kar nekaj ponudnikov, ki vam bodo prednosti tega materiala natančno predstavili, vzorce pa celo poslali po pošti.

bamtla.jpg

Najtrši med parketi

Arhitekti, oblikovalci in lastniki hiš izbirajo bambusov parket zaradi njegovih lastnosti. Je lahek in zelo trd - kar 30 odstotkov trši od hrastovega parketa – ima lepo strukturo in barvo. Za razliko od običajnih vrst lesa je ta material idealen za renovacije, saj so posamezni kosi že lakirani – po navadi s sedmimi sloji laka - in pripravljeni za vgradnjo. Tako prihranimo čas, ki bi ga sicer porabili za druga dela, kot je na primer čiščenje.

bamhor.jpg

Horizontalno lepljen bambusov parket

Parket je sestavljen iz kolobarjev bambusa, ki so lahko zlepljeni horizontalno ali vertikalno. Horizontalni ima značilen videz, ki spominja na lepe ravne črte. Proizvajalci največkrat ponujajo parket v naravni ali karbonizirani barvi, ki je temnega videza.

bamver.jpg

Vertikalno lepljen bambusov parket

Bambusov parket je zdravju prijazen

Bambusov parket ima protialergijske lastnosti, je ekološki proizvod in izjemno trpežen. Navdušuje z izjemnim sijajem in edinstvenimi barvami. Je kvaliteten, topel in odporen na temperaturne spremembe.

bambus.jpg

Bambus se v naravi hitro obnavlja in doseže polno višino že v petih do šestih letih. Za proizvodnjo ga lahko začnemo uporabljati že, ko je drevo staro od tri do pet let, medtem ko drevesa ponavadi potrebujejo za rast od 20 do 30 let. Poznamo več kot tisoč vrst bambusa. Zanimivo je, da so na Japonskem po jedrski katastrofi nad Hirošimo območje ozelenili prav s to hitro rastočo rastlino.