Do konca leta naj bi zamenjali kar 26.000 oken, izboljšali bodo izolacijo in z novimi ukrepi zmanjšali porabo energije za osem odstotkov, kar pomeni okrog 4 milijone evrov prihranka letno. Prenova znamenitega nebotičnika Empire State Building naj bi bila v skladu z ekološkimi standardi, kot je zmanjševanje emisij ogljikovega dioksida. Tako naj bi bil v dvajsetih letih prispevek obnove enak umiku 20.000 avtomobilov s cest.

Preudarna prenova starega sijaja

Podjetje Malkin Holdings, novi lastnik znamenite stavbe, namerava v prenovo vložiti okrog 550 milijonov evrov. Strošek naj bi se mu, zahvaljujoč izboljšani energetski učinkovitosti, povrnil v 15 letih.

»Empire State Building ne bo postal ekološki le zato, ker je to danes moderno, temveč je to iz poslovnega stališča edina logična poteza. Če ne bomo zmanjšali porabe energije, bomo izgubili denar in konkurenčnost na Kitajskem, v Indiji, Braziliji in drugod po svetu,« je pojasnil predsednik podjetja, Anthony Malkin.

Iz pozabe znova v prvi plan

Empire State Building je bil zgrajen v tridesetih letih 20. stoletja v slogu art deco in je nekoč veljal za najvišjo stavbo na svetu. Bil je simbol silne ameriške moči in napredka. Projekt za stavbo je nastal v rekordnih dveh tednih, zgradili pa so jo v pičlih 15 mesecih. Ko ga je podjetje Malkin Holdings kupilo pred štirimi leti, je bila stavba v slabem stanju.

Empire State Building meri natanko 443 metrov. Danes je najvišja stavba v New Yorku, razlog za to je teroristični napad 11. septembra 2001, ko sta se podrla dvojčka Svetovnega trgovinskega centra.