Od termostata do spletnega nadzora

Avtomatski nadzor nad bivalnimi pogoji v bistvu ni nov pojav. Že konec 19. stoletja je v Združenih državah prišel na trg prvi termostat, ki je še danes najpogostejši element avtomatizacije v mnogih domovih. Termostat je povezan z ogrevalno napravo in nadzira njeno delovanje, da v prostoru vzdržuje želeno temperaturo. Takšen princip je ostal stalnica vse do napredka v računalniški tehnologiji in informatiki, ko so se začeli oblikovati prvi obrisi tako imenovanih »pametnih hiš«.

Ideja inteligentnih sistemov je razbremenitev uporabnika z uporabo najnaprednejših tehnologij. Najnovejši nadzori ogrevanja tako danes uravnavajo temperaturo v vseh prostorih hiše in ne zgolj v prostoru, kjer bi bil nameščen termostat. Evolucija termostata je tako iz naprave, ki je nadzoroval ogrevanje enega prostora, vodila k nadzoru vseh prostorov v hiši, to raznolikost pa nadgrajuje še komunikacija, saj pametni sistemi delujejo tudi na daljavo in jih lahko uravnavamo preko spleta ali mobilnika.

Nadzor bivalnega okolja

Možnosti, ki jih ponujajo pametne hiše, so obširne. V praksi srečujemo nekaj najbolj uveljavljenih sistemov, kot so precej razširjeni hišni alarmi, ki lastniku hiše na mobilno številko pošiljajo sporočila o morebitnih dostopih ali vlomih v hišo. Vse bolj pogosti so tudi nadzori razsvetljave, ki temeljijo na senzorjih, zato se svetloba prilagaja našemu gibanju iz prostora v prostor. Senzorji prižigajo ali ugašajo luči, preko računalniškega sistema pa lahko nadzorujemo tudi moč svetlobe.

Naprednejši sistemi omogočajo tudi vzdrževanje enake osvetljenosti preko senzorjev. Tako program upošteva zunanjo svetlobo in zmanjša moč luči, ali pa avtomatsko zastre žaluzije. Poleg udobja pa avtomatizirani sistemi poskrbijo tudi za varčevanje, saj lahko programu za nadzor osvetlitve ukažemo, da ugasne notranjo razsvetljavo ob določeni uri ali pa ko vse osebe zapustijo hišo. Zanimiva je tudi možnost nadzora hiše ali stanovanja ob daljši odsotnosti. Sistemi pametnih hiš lahko naključno prižigajo in ugašajo luči, okna in vrata z motornimi pogoni ter okenske žaluzije ter s tem ustvarjajo vtis, da je hiša naseljena, tudi ko smo na dopustu.

Naprednejši ukazi

Obstaja več rešitev za upravljanje programov v hiši. Običajno gre za kombinacijo neposrednega upravljanja nadzorne enote, pri čemer ima program zabeležene naše želje glede bivalnega okolja in posrednega nadzora, ki se izvaja preko mobilnega telefona ali svetovnega spleta. V Sloveniji so že na voljo sistemi, s katerimi lahko upravljate pravzaprav karkoli – samodejno zapiranje strešnih oken ob dežju, zlaganje senčil ob vetru, samodejno zalivanje trave in vklop raznih naprav od klime do pečice. Sistem oddaljenega nadzora je praktičen, saj lahko preko spleta vklapljamo ali izklapljamo kateregakoli porabnika, ki je vezan v omrežje. Tako se izognemo pozabljenim prižganim lučem, ventilatorjem ali centralni kurjavi, obenem pa lahko na primer pred odhodom iz službe poleti vklopimo klimo in se vrnemo v hladno stanovanje.

Doma lahko sistem prevzame nadzor enote na stenski enoti, k udobju pa prispeva tudi daljinsko upravljanje ali glasovno izbiranje prednastavljenih programov. Inteligentni sistemi upravljajo naš dom glede na predpisane časovne programe, poljubno pa lahko vklapljamo še predhodno shranjene nastavitve za svetlobo, ogrevanje, prezračevanje. Tako lahko z eno tipko na upravljalniku vklopimo prednastavljeno osvetlitev za gledanje filma, prezračimo celotno stanovanje ali zaklenemo vsa vrata.

Pametna hiša – pametna izbira?

Smisel inteligentnega nadzora domačega okolja je upravljanje bivalnega okolja brez obremenitve za uporabnika. Pametna hiša naj bi namesto vas poskrbela za odprto okno v nevihti, pozabljeno prižgano luč v kopalnici in topel dom ob prihodu iz službe. V nekaterih primerih tak nadzor res prinaša ležernost in brezskrbnost, gledano z drugega vidika pa so pametne hiše veliko več kot odgovori na kaprice posameznikov.

Upravljanje videonadzora, alarmov in električnih naprav ob naši odsotnosti je koristno tako z varnostnega kot ekonomičnega vidika, saj v praksi takšne rešitve znižujejo stroške in preprečujejo nevšečnosti. Zato morda ni napačno, da pozabimo na predsodke o avtomatizaciji in pustimo našemu domu, da z našo pomočjo poskrbi sam zase.