Skupine iglavcev delujejo najbolje, če imajo rastline dovolj prostora in jih opazujemo od daleč. V vašem primeru pa je greda dokaj majhna, zato lahko nanjo posadite le tiste sorte iglavcev, ki ne dosegajo velikih dimenzij. Poleg tega se bojim, da z gredo ne boste zadovoljni iz dveh razlogov. Prvi je ta, da so teksture iglavcev podobne, vendar ne enake, kar pri oblikovanju majhnih gred povzroča težave. Drugi razlog pa je v počasni rasti večine iglavcev.

Povsem drugače je, če imamo na voljo dovolj prostora in je zasaditev v dovolj veliki oddaljenosti od opazovalca. V tem primeru je lahko dobra kombinacija iglavcev zelo učinkovita, res pa je, da deluje nekoliko »težko«. Kadar potrebujemo takšen učinek, lahko z zasaditvijo dosežemo lepe učinke, v nasprotnem primeru pa celoto »razrahljamo« z listavci, ki so z zanimivo strukturo uporabni za doseganje posebnih učinkov. Listi listavcev ali različne strukture trajnic zmehčajo zasaditev in jih lahko uporabimo za dobrodošlo popestritev.

V vašem primeru vam svetujem, da zasadite le eno vrsto rastlin, na primer nizke bore, nizke brine ali kaj podobnega. Tako boste dosegli veliko boljši učinek. V tabeli je navedenih nekaj nižjih iglavcev, ki so primerni za zasaditev vaše grede. Hitrost razraščanja je različna, zato bo vaša greda prva leta precej skromna, kasneje pa boste morali rastline redno obrezovati. Žal pri iglavcih obrezovanje pogosto uniči njihovo značilno obliko, zato se boste morali odločiti, ali želite imeti gredo lepo zasajeno takoj in jo kasneje urediti na novo, ali pa boste sprva prazna mesta zapolnili s kakšno drugo rastlino. Pri izbiri rastlin upoštevajte, da nekatere rastejo s hitrostjo le nekaj centimetrov na leto. Lahko pa se odločite za striženje rastlin v pravilno obliko in jih oblikujete v zelen kvader.