Nevarne snovi imejte v stanovanju daleč stran od otrok. Učinkovito je, če boste na embalažo namestili pokrove, ki jih bo otrok težje odvil. Kljub temu pa vsa zdravila, medicinske pripomočke, igle… hranite v posebni škatli in na visoki polici, ki je otroci ne morejo doseči. Pri tem bodite kar se da disciplinirani in ne pozabite, da so otroci izjemno radovedni, njihova domišljija pa lahko vsak predmet spremeni v živilo ali igračo.

Embalaža za hitrejšo pomoč v primeru nezgode

Zdravila imejte vedno shranjena v originalni embalaži skupaj z navodili. Le tako boste v primeru nezgode lahko zdravnikom ali farmacevtom pojasnili, kaj je otrok zaužil. Samo takšna pomoč bo hitra in učinkovita.

Tudi drugi izdelki, kot so ličila in lasna kozmetika, vitamini in čistila, so otrokom nevarni, zato jih shranite na nedosegljivem mestu. Če imate doma bolno osebo, nadzorujte jemanje zdravil. V ta namen imejte posebno posodico za dnevno jemanje zdravil in vsakič si zapišite, koliko in katera zdravila je bolnik vzel.

Stran z zdravili, ki jih ne potrebujete

Zdravila, ki jih ne uporabljate, zavrzite. Prav tako se znebite vseh, ki jim je potekel rok trajanja. Ne mečite jih v umivalnik ali stranišče, temveč jih zavijte v vrečko in odvrzite v kontejner. Priporočljivo je zdravila pred tem zdrobiti v mlinčku za kavo, saj boste tako možnosti, da bi jih kdo po pomoti zaužil, zmanjšali na minimum. Neuporabljena ali zdravila, ki jim je potekel rok trajanja, sprejemajo tudi nekatere lekarne.