V eno izmed takih hiš se bo v drugi polovici februarja vselila mlajša družina, ki je pri podjetju Griffner naročila hišo »na ključ«, kot je pojasnila Andreja Lovrenčič, ki skupaj z arhitektko Petro Plevnik na slovenskem trgu predstavlja omenjenega avstrijskega proizvajalca lesenih montažnih hiš in poskrbi za vse dokumente in postopke ter za celotno izvedbo. Pravzaprav je sogovornica edina oseba, s katero se bodoči lastnik dogovori vse, ona pa glede na njegove želje in potrebe potem poskrbi za izvedbo celotnega projekta in kupcu na koncu preda ključe popolnoma opremljene hiše. Za take projekte se po njenih besedah odločajo predvsem ljudje, ki nimajo časa ali pa sami ne želijo imeti opravka s številnimi izvajalci in podizvajalci.

Ključ v roke ali po fazah

Seveda pa se kupci lahko odločajo samo za izvedbo prve, druge ali tretje faze gradnje. Pri prvi fazi to pomeni, da je hiša postavljena in z zunanje strani povsem obdelana, v drugi fazi so vključene vse instalacije v hiši (elektro, strojne instalacije in estrihi), tretja faza pa pomeni položene in obdelane tlake ter obdelane notranje stene. V tej fazi pravzaprav manjka samo še notranja oprema, a na željo kupca v sodelovanju z avstrijskimi kooperanti lahko poskrbijo tudi za popolno notranjo opremo. Seveda vse po naročilu in željah kupca, kateremu se želijo čim bolj približati, zato se z njim že od prvega srečanja naprej veliko pogovarjajo in poskušajo projekt čim bolj uskladiti tako s trenutnimi kot tudi dolgoročnimi potrebami kupca in njegove družine. To je namreč osnova Griffnerjeve prodajne filozofije, saj se zavedajo, da je gradnja lastne hiše zelo zahteven in dolgoročen projekt, zato mora biti izveden tako, da bo bodočim lastnikom kar najbolj »pisan na kožo«.

Na opisan način je nastala tudi lesena pasivna hiša v Spodnjih Jaršah pri Domžalah. Kljub nizkim zunanjim temperaturam je v teh dneh v hiši zelo živahno, saj različni izvajalci opravljajo še zadnja dela pred vselitvijo novih stanovalcev. Kot pravi Andreja Lovrenčič, je celoten postopek od idejne zasnove, izdelave projektov, pridobivanja različnih soglasij in dovoljenj pa vse do vselitve trajal osem mesecev, od tega bo gradnja hiše trajala vsega dva do tri mesece, medtem ko so precej več časa porabili za »papirje«.

V hišo so vgrajeni naravni materiali

Hiša sodi med lesene pasivne objekte (poraba energije je 15 kWh/m²), ogrodje je v celoti sestavljeno iz lesene konstrukcije. Notranje in zunanje stene so napolnjene s celuloznimi kosmiči. Za zunanjo izolacijo so uporabili plošče iz plute, nanje na so z zunanje strani nanesli klasični omet oziroma hišo obložili z lesom. Notranja stran zunanjih sten (zunanje stene so debele okoli 55 cm) je obložena z USB-ploščami, sledi mrežica, nanjo pa so nanesli izravnalno maso. Tako so izdelane tudi druge notranje stene v hiši, medtem ko so stene v kopalnici obložene z mavčno-vlaknenimi ploščami (Fermacell). V kopalnici so zaradi ojačitve stene obložili z dvema ploščama, nanje pa so nanesli dva oziroma tri sloje izravnalne mase.

Podobno kot zunanje in notranje stene je tudi streha (enokapnica) izolirana s 30 cm debelim slojem celuloznih kosmičev, na notranjo stran pa so nabite lepljene lesene plošče. S temi ploščami so obloženi tudi stropovi v bivalnih in spalnih prostorih. Kot zanimivost naj omenimo, da znotraj hiše ni nosilnih sten, ampak celotno konstrukcijo znotraj podpirata dva okrogla nosilca iz železa.

Sogovornica je pojasnila, da je hiša zasnovana po tako imenovanem »open space« sistemu, kar lastnikom omogoča, da v primeru drugačnih potreb čez nekaj časa povsem spremenijo velikost in obliko prostorov. To je po njenem prepričanju velika prednost, saj pri morebitnem preurejanju spodnjih prostorov ne bodo imeli omejitev, ki jih ponavadi postavljajo nosilne stene. Posebnost hiše je tudi ta, da je v celoti izdelana v tovarniških halah v Avstriji. Posamezne elemente so pripeljali z vlačilci in v štirih dneh je bilo sestavljeno ogrodje hiše. Tega so postavili na betonsko ploščo, pod katero je 25 cm izolacije, na ploščo pa je položen plavajoči estrih.

Celotno hišo (180 kvadratnih metrov površine) bodo ogrevali s kombinirano toplotno črpalko (toplotna črpalka in rekuperator) zrak-voda, ki je povezana s talnim ogrevanjem. Zanimivo je, da bodo za »predgrevanje« vode uporabili samo 40 metrov alkatenskih cevi, ki so zakopane v zemljo okoli hiše. To je po zagotovilih naše sogovornice povsem dovolj za optimalno delovanje toplotne črpalke, ki del energije pridobiva tudi iz toplote odpadnega zraka. Taka kombinacija povsem zadošča za ogrevanje pasivne hiše. Lovrenčičeva ob tem doda, da bodo lastniki za ogrevanje celotne hiše, skupaj z vso drugo porabo električne energije v hiši, plačali okoli 400 evrov na leto. Na željo lastnika so v bivalnem delu hiše vgradili tudi lončeno peč, ki v primeru izpada elektrike v celoti ogreje pasivno hišo.

Avtomatika nadzoruje in povezuje vse

Kot posebnost omenjene hiše naj omenimo lamele za senčenje, ki so nameščene na zunanji strani hiše. Te bodo namreč v poletni vročini »skrbele«, da skozi velike okenske površine v bivalnih prostorih ne bo vdirala vročina. Senčenje hiše bo potekalo povsem samodejno, saj bo »avtomatika« prilagajala senčenje glede na zunanje temperature. Senčenje je prek avtomatike povezano tudi s toplotno črpalko, ki bo v poletnem času hišo hladila. Avtomatika pa bo tudi poskrbela, da se bo toplotna črpalka vklapljala glede na potrebe oziroma glede na temperaturo notranjih prostorov. Opisana rešitev bo lastnikom omogočila prijetno bivanje skozi vse leto, ob tem pa jim bo zagotavljala zelo nizko porabo električne energije in seveda minimalne stroške.

Hiša v celoti ustreza pogojem za pridobitev nepovratnih finančnih spodbud (na Eko skladu zaradi pomanjkanja denarja začasno ne sprejemajo novih vlog) za energetsko učinkovite novogradnje. Ob tem je sogovornica dodala, da bi hiša, ki je v celoti izdelana iz naravnih materialov, lahko pridobila najvišji znesek nepovratne finančne spodbude pri Eko skladu (25.000 evrov), vendar urbanistični pogoji niso dopuščali, da bi bila hiša optimalno orientirana, zato bodo lastniki prejeli nekoliko nižjo državno spodbudo (22.000 evrov).

Seveda nas je na koncu zanimala tudi cena take hiše. Sogovornica končne cene ni povedala, dodala je le, da bi cena lahko marsikoga zavedla, saj so od hiše do hiše razlike zelo velike. Vse pa je odvisno od želja in tudi finančnega stanja posameznega kupca in seveda izbranih rešitev. Povedala pa je, da se cene gibljejo nekako od 1800 evrov za kvadratni meter navzgor, lahko pa so seveda glede na želje kupcev tudi bistveno višje ali pa tudi nižje. Omenjena cena velja za hišo, izdelano na ključ. To pomeni, da jim kupec na začetku gradnje »preda« parcelo, vse drugo pa naredijo v podjetju Griffner in kupcu na koncu izročijo ključ dokončane hiše. Če pa se kupec odloči samo za prvo ali drugo fazo, so cene seveda tudi precej nižje. Odločitev je torej v rokah kupca.