Kako očistiti kuhinjsko korito?

Kuhinjsko korito najprej izpraznite, izperite z vodo in obrišite. Zatem ga premažite s sodo bikarbono, ki ste jo nanesli na gobico iz celuloze. Pustite stati nekaj časa, izperite in obrišite s čisto vlažno krpo.

Mesta, ki vam jih s sodo bikarbono ni uspelo očistiti vodnega kamna, podrgnite z vinskim kisom, ki ste ga prav tako nanesli na gobico iz celuloze. Izperite z vodo in osušite.

Za bleščeč videz korita nanesite na mehko suho krpo nekaj kapljic otroškega ali olivnega olja in zloščite. Druga možnost je, da korito zdrgnete z mešanico dveh pesti grobe kuhinjske soli in soka ene limone. Dobro izperite s čisto vodo in posušite z mehko krpo.

Odtok boste enostavno očistili, če boste vanj vlili skodelico belega kisa in skodelico sode bikarbone. Počakajte nekaj minut in nato sperite z litrom vrele vode.

Čiščenje pomivalnega stroja

Vsake toliko časa je dobro očistiti tudi pomivalni stroj – najbolje enkrat mesečno. Pred tem stroj izpraznite in dobro zdrgnite z zobno ščetko, namočeno v beli kis. Bolj umazanih mest se lotite s pasto iz sode bikarbone.

Zatem na dno praznega stroja vsujte skodelico kisa, zaprite vratca in nastavite na najvišjo temperaturo pranja. Za še bolj svežo notranjost vlijte v prekat za detergent nekaj kapljic limonine kisline.

Recepti

• Recept za pasto iz sode bikarbone - pomešajte pet žlic sode bikarbone z malo vode.

• Vsakodnevno čistilno sredstvo za čiščenje kuhinje – v embalaži z razpršilcem pomešajte 300 mililitrov belega kisa in 200 mililitrov vode ter dodajte 40 kapljic evkaliptusovega olja, ki bo nevtraliziralo močan vonj kisa in razkužilo kuhinjske površine.

O naravnih čistilnih sredstvih

• Razredčen beli kis je odličen za čiščenje večjih površine kuhinje in kopalnice. Pred čiščenjem na skritih površinah preverite njegovo moč in ga ne uporabljajte nerazredčenega. Z njim ne čistite fug na ploščicah, marmornih in kamnitih površin. Mnogim ni všeč njegov vonj, ki pa izgine takoj, ko se kis posuši. Nevtralizirate ga lahko z evkaliptusovim oljem.

• Soda bikarbona – odlično čistilno sredstvo za čiščenje kuhinje in kopalnice. Uporabljamo jo tudi za čiščenje hladilnika, saj nase veže neprijeten vonj.

• Limonin sok je odličen za čiščenje mastnih madežev in močno umazanih kuhinjskih površin, posode… Prijeten je zaradi svežega vonja. Za čiščenje loncev in ponev pomešajte polovico limoninega soka z grobo morsko soljo in zdrgnite. Površine kasneje dobro izperite.