Kuhinja je namenjena pripravi, kuhanju, čiščenju in serviranju hrane, zato naj bi bila kar najbolj funkcionalna. Takšna pa je lahko le, če je njena postavitev prilagojena posameznim dejavnostim oziroma opravilom. Za zdravo delo v kuhinji je predvsem pomembno ergonomsko prilagojeno pohištvo. Njegov namen je zmanjšati napore, ki jih delo zahteva, hkrati pa tudi skrajšati čas dela.

Kuhinje, prilagojene prostorskim možnostim

Poznamo pet osnovnih postavitev kuhinjskih elementov v prostoru: v obliki črke U in L, enovrstno in dvovrstno ter enovrstno z otokom.

• Kuhinja v obliki črke U – postavitev kuhinje v obliki črke U oziroma v sklenjenem nizu je plod dolgoletnega ergonomskega razvoja, zato ta oblika omogoča nemoten potek dela in je skoraj idealna. Takšna postavitev je praktična za vse velikosti kuhinj. Sestavljajo jo tri med seboj povezana območja, pri katerih sta stranski dve krili lahko poljubno dolgi.

• Kuhinja v obliki črke L – gre za eno izmed priljubljenih oblik, ki upošteva načela ergonomskega oblikovanja. Daljše delovno krilo je lahko poljubno dolgo, kljub temu pa strokovnjaki priporočajo dolžino med 3 in 5 metrov. V okviru teh dimenzij razdelimo delovni pult na posamezna polja.

• Dvovrstna kuhinja je ena izmed standardnih postavitev, ki jih uporabljajo predvsem v ozkih prostorih. Kuhinjski elementi so postavljeni ob dveh stenah, med njimi pa je prehod.

• Enovrstna postavitev kuhinjskih elementov je ergonomsko najmanj učinkovita, vendar pa v majhnem prostoru nimamo prav veliko drugih možnosti. To je kuhinja za enega kuharja, ki naj si delovno površino razporedi tako, da bo priprava jedi kar najbolj funkcionalna. Kuhinjsko korito naj bo postavljeno v sredino delovnega pulta, štedilnik in hladilnik pa naj bosta na skrajnih in nasprotnih si točkah postavitve. Med posameznimi napravami naj bo nameščen kuhinjski pult.

• Polotok in otok znotraj enovrstne kuhinje sta zelo ugodna za interaktivno kuhanje in zabavo več članov družine. Priljubljena in primerna sta predvsem za večje prostore. Kuhinjski otok je praktičen, saj je enota zase in prinese bolj razgiban način priprave hrane, ko nismo osredotočeni le na linijo okrog štedilnika; hkrati pa omogoča tudi dodatne površine za shranjevanje.

Delovni trikotnik za večjo učinkovitost 

Da bi v kuhinji dosegli kar najbolj nemoten pretok energije, oblikovalci notranje opreme uporabljajo metodo delovnega trikotnika. Povezujoče točke trikotnika so kuhinjsko korito, štedilnik in hladilnik. Te tri ključne točke naj bodo med seboj enako in kar najbolj oddaljene. Navidezni trikotnik lahko vrišemo v vsak prostor in ga prilagodimo vsaki postavitvi.

Strateška umestitev glavnih treh elementov v kuhinji lahko močno poveča vašo učinkovitost pri kuhanju in pripravi hrane. Vsaka stranica trikotnika naj bo od druge oddaljena med 1,5 metra do 3 metre. Tako se boste v prostoru počutili udobno. Pomivalno korito naj bo v bližini okna, kjer je veliko naravne svetlobe.

Fotogalerijo si oglejte tukaj.