Spoštovana gospa, res ste me razveselili s svojim pismom, saj ste skrbno našteli sadike, ki jih želite posaditi in lepo narisali načrt. Žal pa iz njega ni razvidno, kakšne so smeri neba, kje je hiša in podobno. V članku vam zato odgovarjam kar na splošno, če pa mi boste poslali kakšno fotografijo ali skico, vam lahko odgovorim bolj natančno.

Še drugič vas moram razočarati glede rastlin. Homulico (Sedum), ki ste jo že posadili, raje jo presadite na sončno lego. Ravno tako bodo slabo uspevale nekatere druge rastline, ki so za polsenco sicer primerne, če pa je svetlobe premalo, slabo ali sploh ne uspevajo, kaj šele, da bi nas razveseljevale s svojo lepo rastjo ali cvetjem. V polsenco torej sodijo lilije, anemone in kresnice, kljub temu, da nekatere vrste kresnic ne potrebujejo veliko sonca, je bolje, da zanje izberemo polsenčno rastišče. Na sonce sodijo jesenske astre in allium. Italijanski kačnik in hosto pa lahko posadite v senco.

Predlagam še nekaj odpornih rastlin, ki uspevajo v senci, upoštevajte pa, da v globoki senci vsaka rastlina slabo uspeva. Poleg znanega bršljana, zimzelena, teloha, šmarnic in nekaterih praproti lahko na vašo senčno gredo posadite še:
1. Ajuga reptans 'Atropurpurea' – plazeči se skrečnik (pokrovna rastlina)
2. Asperula odorata – dišeča perla (pokrovna rastlina)
3. Bergenia cordifolia – bergenia (pokrovna rastlina)
4. Cimicifuga racemosa Brunette – cimicifuga (visoka je od 150 do 200 cm)
5. Corydalis lutea – rumeni petelinček (nizek, do 30 cm)
6. Epimedium versicolor – lipica (pokrovna rastlina)
7. Lamium maculatum White Nancy – okrasna kopriva (pokrovna rastlina)
8. Soldanella alpina – navadni alpski zvonček (nizek, 15 cm)